Sanatate pedista si sanatate pesedista. Piine pedista si piine pesedista. Cam asa am putea separa tematic cele patru motiuni simple din Parlament. Circul e transpartinic.

Ultima saptamina de sesiune parlamentara ne aduce un nou gen de
Sanatate pedista si sanatate pesedista. Piine pedista si piine pesedista. Cam asa am putea separa tematic cele patru motiuni simple din Parlament. Circul e transpartinic.

Ultima saptamina de sesiune parlamentara ne aduce un nou gen de motiune. Motiunea sprit. Are efect de racorire si se consuma imediat. Cit despre efectul ei asupra problemelor din cele doua domenii, sanatate si agricultura, acesta ramine la nivelul unei simfonii cintate la urechea curcii. Adica zero. E limpede pentru oricine ca PD si PSD nu urmaresc prin demersul lor parlamentar decit rezolvarea unor situatii politice si electorale.

PD vrea sa mai hartuiasca putin Cabinetul Tariceanu. Democratii si-au personalizat motiunile cu numele celor doi titulari de portofolii, ca sa fie clar despre ce e vorba. Nicolaescu este "esecul reformei in sanatate" si Remes "groparul agriculturii". Chiar daca motiunile vor fi respinse, etichetele celor doi vor ramine probabil pentru a fi invocate in apropiata campanie de toamna. Ceva mai dibaci in ale motiunilor, PSD a depus una la Camera, alta la Senat, acolo unde sint si sanse mai mari de a trece o motiune simpla. Fidel discursului sau, PSD vine si propune subventii pentru agricultura si compensate pentru medicamente, incercind sa-si manifeste ingrijorarea pentru soarta beneficiarilor din cele doua domenii. Pentru PSD, astfel de abordari sint clar de palmares si pot justifica, pe viitor, disocierea de guvernarea liberala, instalata cu ajutorul partidului lui Geoana.

Ambele partide par putin ipocrite in demersul lor, tocmai din cauza incapacitatii lor de a-si sustine reciproc demersul. In ultimul moment, PD a zis ca va vota orice motiune impotriva Cabinetului Tariceanu, dar probabil ca PD ar fi gata si sa alunge norii, doar-doar o mai avea Tariceanu parte de putina seceta. Gindite secvential, in functie de interesele de partid, motiunile vor avea exact un efect invers. Populatia se va simti si mai abandonata si exploatata electoral, pentru ca demonstratia parlamentara din aceste zile sustine ideea ca politicienii nu sint interesati decit de ale lor si nimic mai mult. De ce nu a scos o vorba PD doi ani despre sanatate si esecul ei, Nicolaescu, lasindu-l pe ministru sa rastoarne sistemul fara a pune ceva in loc? Cind a tipat opozitia pesedista ca reforma la pachet va fi dezastruoasa, pedistii au facut urechea toaca. Acum situatia e invers. De ce pedistii nu au zis nimic cit timp Flutur a gestionat ministerul? Acum, dupa ce l-au tras la adapost, tipa ca din gura de sarpe ca a venit groparul. Bine, dar mortul al cui e? Pesedistii, la rindul lor, parca s-au trezit din amenzie. Primul lucru de care si-au amintit au fost subventiile. Daca mai dormeau mult, ajungeau la cuponul lui Vacaroiu. Si motiunile PSD pot fi urgent demontate daca te uiti la sursele de finantare propuse pentru subventii. Loteria si Fondul Proprietatea. Adica iei dintr-un buzunar, bagi in altul si astupi gaura care miroase cel mai urit.

Indecizia partidelor de a-si asuma o atitudine transanta va incheia sesiunea in coada de peste. Asta doar daca nu cumva PSD va face o surpriza cu o noua motiune de cenzura, de data asta cu sanse reale. Dar, pina la urma, e vara, se apropie vacanta, cine credeti ca mai are chef de bataie de cap?


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.