Presedintele s-a rastit la rusi in chestiunea gazului politic pentru ca o alta abordare a problemei nu exista.

Presedintele Basescu a preferat un discurs dur unei taceri complice. La forumul energetic de la Zagreb, Basescu i-a transmis lui Putin ca nu va accepta ca gazul rusesc sa devina instrument de presiune politica. Putin era si el prezent la summit, iar Romania isi ia o treime din gaz din Rusia - evidente care i-ar fi putut impune lui Basescu un discurs ceva mai blind.

Judecind din punct de vedere politic, o minima doza de nationalism sanatos ne face mindri de prestatia lui Basescu la Zagreb. Asta mai ales in contextul in care mai toata lumea a preferat sa ocoleasca spinoasa chestiune a moleculelor politice, in prezenta tarului de la Kremlin.

Gazul politic de care a pomenit Basescu nu este o sintagma lansata de presedintele roman. Ea a aparut acum doi ani si a fost lansata in Europa Occidentala atunci cind rusii au inchis robinetul ucrainenilor. Insa, in ultimul timp, nervii s-au mai domolit, pe masura ce importurile de gaz rusesc ale Uniunii Europene au tot crescut.

Si, cel mai important, pe masura ce fiecare stat mare al Uniunii a inceput sa-si negocieze, pe cont propriu, relatia politico-energetica cu Rusia.

Romania nu are un acord direct de furnizare de gaze. In plus, cel mai mare importator de gaz rusesc e tot rus. Romania plateste oricum cel mai mare pret la gaze din toata Europa, din motive strict economice. Romania mai are gaze si are si alte resurse care, la nevoie, ne scapa de ger in cazul inchiderii robinetului la Rasarit. Stiind toate aceste plusuri si minusuri, a fost clar pentru Basescu ca o avertizare pe acest ton este mai nimerita decit o atitudine placida. In plus, a aratat ca Romania isi permite sa ridice nasul intr-o chestiune in care mare parte din Europa si-a plecat capul. Evident, asta are un pret, dar deja am inceput sa-l platim (toate proiectele majore din zona in care participa Rusia ocolesc Romania), asa ca ce mai conteaza? Iar atitudinea adjunctului de la Gazprom, Medvedev, nu lasa loc de’ntors: Romania plateste pretul corect, nici mai mult, nici mai putin, a zis rusul, la Bucuresti, vara trecuta.