Banca centrala a decis sa reduca dobinda de politica monetara cu 0,25%, pina la 7%.

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a decis sa reduca dobinda de politica monetara pina la 7%. Decizia era asteptata de majoritatea analis
Banca centrala a decis sa reduca dobinda de politica monetara cu 0,25%, pina la 7%.

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a decis sa reduca dobinda de politica monetara pina la 7%. Decizia era asteptata de majoritatea analistilor si jucatorilor din piata financiar-bancara in contextul in care aprecierea agresiva a leului ar fi putut afecta mersul economiei. Reducerea dobinzii este legata in primul rind de scaderea inflatiei, care evolueaza in limitele estimate. BNR taie din dobinda pentru a patra oara consecutiv. Este de asteptat ca reducerea dobinzii de politica monetara sa duca si la o depreciere usoara a monedei nationale in contextul in care dobinda-cheie a BNR reprezinta rata maxima la care banca centrala atrage excesul de lei din piata. Cu cit dobinda este mai mica, cu atit apetitul investitorilor pentru lei se reduce. In acelasi timp, CA al BNR a decis sa mentina la valorile anterioare rezervele minime obligatorii impuse bancilor comerciale. Toate bancile din Romania sint obligate sa plaseze 40% din depozitele atrase in valuta si 20% din cele in lei in rezervele bancii centrale.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.