Ite incurcate La doua zile dupa ce a primit din partea SUA aprobare sa preia o firma americana de echipament militar, compania britanica de armament BAE Systems a aflat cu surprindere ca face subiectul unei anchete formale declansate de Departam
Ite incurcate La doua zile dupa ce a primit din partea SUA aprobare sa preia o firma americana de echipament militar, compania britanica de armament BAE Systems a aflat cu surprindere ca face subiectul unei anchete formale declansate de Departamentul de Justitie de la Washington. Cotidianul britanic The Guardian informeaza in editia sa de ieri ca cea mai importanta companie europeana in industria de aparare este investigata oficial "in legatura cu modul in care respecta legile anticoruptie".  NEREGULI. Intr-un comunicat al BAE se precizeaza ca americanii cerceteaza totodata afacerile companiei cu regimul de la Ryad. Scandalul in care sunt implicati sauditii si BAE Systems a pornit in momentul in care presa de pe Tamisa s-a sesizat cu privire la o mita de un miliard de lire sterline, pe care BAE a acordat-o printului Bandar al Arabiei Saudite ca parte a unui contract in valoare de 20 de miliarde de lire sterline, prin care Ryadul dorea achizitionarea a 72 de avioane de lupta Typhoon. Potrivit The Guardian, plata mitei a fost facuta prin intermediul unor banci americane. O ancheta initiata anul trecut de Oficiul britanic pentru Combaterea Fraudelor Majore (SFO) in acest caz a fost intrerupta in decembrie 2006 la presiuni politice, iar premierul Tony Blair avea sa declare ca o astfel de investigatie ar fi durat ani de zile, mii de oameni si-ar fi pierdut slujbele, iar interesul national ar fi fost puternic afectat. La Londra, nimeni nu a facut ieri vreun comentariu. BAE a continuat sa nege orice implicare in scandalul cu Arabia Saudita, iar un purtator de cuvant al lui Blair a anuntat ca "Pozitia noastra fata de investigatie a ramas aceeasi si nu comentam ce se intampla in Statele Unite". (Anca Aldea)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.