Internationalele de Tenis ale Marii Britanii incep astazi, cind erorile de arbitraj vor fi corectate de calculator, iar femeile vor fi retribuite la fel ca barbatii

Pentru majoritatea jucatorilor de tenis Wimbledonul este turneul favorit, istoria, traditia si continuitatea facind in terenul central o catedrala a „sportului alb". Conservatorii incep insa sa se teama si spun deja ca nimic nu va mai fi ca inainte, din 2009 arena urmind sa fie inchisa intr-o carapace de sticla si, mai mult, orgoliul masculin le este ranit chiar din acest an, femeile avind aceleasi drepturi financiare ca barbatii, urmind sa imparta 11,2 milioane de lire. Tehnologia „ochi de soim" va permite si ea in premiera ajustarea erorilor de arbitraj de la All England Club, singurul aspect ramas neschimbat fiind tinuta alba obligatorie.

Turneul incepe astazi cu acelasi mare favorit, Roger Federer, care incearca sa faca ceea ce doar un singur om a reusit in istoria de peste o suta de ani a Internationalelor Marii Britanii: sa cistige competitia de cinci ori la rind. Doar Bjorn Borg a reusit sa cistige turneul in fiecare an, din 1976 pina in 1980, pe cind un fost rege al ierbii, Pete Sampras, desi a obtinut la Wimbledon jumatate dintre cele 14 titluri de Grand Slam, nu le-a legat decit pe patru dintre ele unul de celalalt. Ironia sortii, in optimile competitiei din 2001, Pistol Pete era scos in optimi din gazonul londonez tocmai de actualul rege, Roger Federer. Astazi, cind incepe Wimbledonul, Federer intra in cea de-a 178-a saptamina consecutiva de suprematie mondiala. A cistigat sase dintre ultimele opt Grand Slamuri disputate si zece dintre ultimele 16. Pe 9 iulie este de asteptat sa joace din nou in finala, impotriva aceluiasi adversar din ultimul act al editiei trecute, Rafael Nadal. „Nu ma gindesc acum la Federer, ci la Mardy Fish", a declarat spaniolul, constient ca va avea inca din primul tur viata grea pe iarba londoneza.

La feminin, favorite par Serena Williams, dubla cistigatoare a turneului (2002, 2003), si finalista de anul trecut, Justine Henin. Cele doua s-ar intilni in sferturi, dar americanca are un traseu ceva mai greu, cu Samantha Stosur, in turul trei, si Daniela Hantuchova, in optimi, potentiale adversare. In linia a doua stau detinatoarea titlului, Amelie Mauresmo, si invingatoarea din 2004, Maria Sarapova.

In ceea ce-i priveste pe romani, cite unul a fost acceptat pe cele doua tablouri. La baieti, Andrei Pavel (125 ATP) il intilneste pe argentinianul Juan Pablo Guzman (102 ATP), iar la fete, Edina Gallovits (73 WTA) joaca impotriva americancei de origine taiwaneza Meilen Tu, care a mai invins-o pina acum de trei ori.