Proiectul legislativ prin care se va introduce votul uninominal va fi depus la inceputul saptaminii la Senat. Conditiile pentru minoritati obliga UCM sa devina partid politic.

Procedura pentru introducerea votului uninominal pare intrata in linie dreapta. Luni sau, cel tirziu, marti, proiectul legislativ va fi inregistrat la Senat. Inca din prima zi de vacanta parlamentara, la debutul lunii iulie, in Comisia speciala pentru elaborarea Codului electoral vor incepe dezbaterile propriu-zise pe textul proiectului. Deputatul Mihai Voicu (PNL) ne-a declarat ca proiectul trebuie „lucrat si finalizat" pina la jumatatea lunii august, pentru a intra in plenul Senatului, „intr-o eventuala sesiune extraordinara, in perioada 25-30 august".

Cei mai vehementi contestatari ai proiectului sint liderii UDMR, care vad in aceasta incercare de reformare a sistemului politic un pericol la adresa statutului de formatiune parlamentara pentru Uniune. Pericolul nu e reprezentat neaparat de „votul uninominal", cit mai ales de concurenta pe care se pregatesc s-o faca rivalii de la Uniunea Civica Maghiara (UCM).

Iar UCM pare hotarita sa nu rateze confruntarea electorala din 2008. Gazda Zoltan, presedintele UCM Sfintu Gheorghe, a declarat simbata ca spera ca pina pe 11 iulie sa fie strinse toate semnaturile necesare infiintarii partidului. El a mentionat ca „reprezentantii UCM au reusit sa finalizeze aproape in intregime actiunea de stringere a semnaturilor in judetele nemaghiare, Neamt, Galati, in Buzau si Vilcea a fost inceputa, iar in Capitala au reusit sa adune din cele 700 de semnaturi necesare 670".

Daca la alegerile din 2004 UCM incerca sa se inscrie ca organizatie a minoritatii maghiare, de aceasta data, radicalii maghiari sint hotariti sa se inregistreze ca partid politic. Asta si pentru ca proiectul noului Cod electoral preia in intregime prevederile din legea care a blocat accesul UCM la alegerile anterioare. La vremea respectiva, liderii UCM au acuzat PSD ca a introdus in legislatia electorala aceste conditii special pentru ca UDMR sa nu aiba concurenta in alegeri.

Marton Arpad, liderul deputatilor UDMR, sustine ca nu a vazut inca proiectul legii prin care urmeaza sa se introduca votul uninominal, dar stie ca s-au pastrat prevederile din vechea lege electorala. „Nu ne afecteaza daca UCM se transforma in partid. De un an, ei tot incearca acest lucru", sustine Marton.

Daca UCM devine partid, exista riscul ca nici UDMR si nici noul partid sa nu realizeze pragul electoral de 5%. Alegerile uninominale permit partidelor care nu ating pragul sa-si trimita in Parlament reprezentanti, cu conditia de a cistiga minimum trei colegii uninominale la Senat sau sase la Camera. Este o prevedere introdusa pentru UDMR.

Cristian Pirvulescu, presedintele Pro Democratia, unul dintre principalii autori ai legii, spune ca, in conditiile in care UDMR si UCM nu fac pragul electoral, „oricare din aceste formatiuni are sansa sa obtina trei mandate de senatori, prin derogarea de la regula generala, care prevede accesul in Senat prin cistigarea a trei colegii". In ceea ce priveste Camera, Pirvulescu este convins ca este dificil ca ambele formatiuni maghiare sa cistige cite sase colegii: „In aceasta situatie, UDMR, ca organizatie a minoritatilor, va beneficia de un singur mandat de deputat".

Ghid pentru alte minoritati O organizatie a unei minoritati nationale (altele decit UDMR) poate propune acelasi candidat pentru mai multe colegii uninominale apartinind diferitelor circumscriptii electorale (sau in toate colegiile uninominale) numai in conditiile in care propune un singur candidat la nivel national si doar pentru alegerile de la Camera Deputatilor. Candidatul respectiv devine deputat daca obtine minimum 10% din numarul mediu de voturi necesare pentru ca un candidat al unui partid sa devina parlamentar, de regula 2.800-3.000 de voturi. Exista posibilitatea ca minoritatile cu pondere foarte mica - de exemplu, cea a rutenilor - sa nu mai prinda Camera in 2008.

Mai multe despre viata politica interna a UDMR, pe www.cotidianul.ro/select