A luat fiinta un nou organ de lupta impotriva coruptiei: Inititiva pentru o Justitie Curata.

Sapte organizatii nonguvernamentale au anuntat ieri infiintarea Initiativei pentru o Justitie Curata. Aceasta are ca obiectiv monitorizarea procesului legislativ si a actelor normative la nivelul Guvernului, mai ales a celor despre care initiatorii sustin ca sint elaborate special pentru anumite interese.

Cu acest prilej, Academia de Advocacy, Alianta Civica, SoJust, Freedom House, GDS, SAR si Societatea Timisoara au prezentat si un „manifest" in care sint criticate mai multe acte normative „cu destinatie".

„Mi se pare extrem de grav, reactia publica nu e suficient de puternica, as vrea sa insist asupra legilor cu destinatie, legile facute pentru anumite companii, pentru anumite persoane. Ele nu servesc populatia tarii si binele public, ele sint generate de coruptie", a acuzat fostul ministru al Justitiei Monica Macovei.

La acest capitol, in raport sint enumerate mai multe acte normative, printre care OUG care a aminat, pentru 28 de societati comerciale, aplicarea legii insolventei, suspendarea legii finantarii partidelor politice sau respingerea desfiintarii duty-free-urilor. Tot aici sint amintite si dezincriminarea infractiunii de acordare de credite ilegale, care ar fi condus la inchiderea a circa 50 de dosare aflate in cercetarea DNA.

Raportul IJC acuza, totodata, unele modificari suspecte care ar putea fi facute la Codul de procedura penala, exemplificind cu un amendament al PSD care propune ca durata urmaririi penale sa fie de sase luni si, in mod exceptional, de un an. Documentul mentioneaza si cazul procurorului Doru Tulus, caruia ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, i-a cerut revocarea, si mai prezinta si o serie de dosare mari de coruptie a caror solutionare este tergiversata. Printre exemplele oferite se numara cele ale lui Serban Mihailescu, Adrian Nastase si Gheorghe Copos.

Documentul IJC a fost trimis ieri si la Bruxelles, cu doar citeva zile inaintea prezentarii Raportului Comisiei Europene privind progresele Romaniei in domeniul justitiei si combaterii coruptiei. „Este doar un raport de informare si nu este facut in primul rind pentru Comisie. De altfel, in el nici nu sint decit citeva lucruri noi pe care Comisia sa nu le stie", ne-a declarat ieri Macovei.