Companiile Gazprom (Rusia) si Eni (Italia) vor sa construiasca un gazoduct care sa transporte gazul rusesc in Europa ocolind Romania.

Companiile de energie Gazprom, din Rusia, si Eni, din Italia, intentioneaza sa construiasca un gazo
Companiile Gazprom (Rusia) si Eni (Italia) vor sa construiasca un gazoduct care sa transporte gazul rusesc in Europa ocolind Romania.

Companiile de energie Gazprom, din Rusia, si Eni, din Italia, intentioneaza sa construiasca un gazoduct cu o capacitate de 30 de miliarde de metri cubi care sa transporte gaze naturale rusesti catre Europa, tranzitind Marea Neagra, transmite Reuters.

Conducta South Stream, cu o lungime de 900 de kilometri, va ocoli Turcia, va iesi la suprafata in Bulgaria, de unde se desprind ramificatii spre Austria si Slovenia, respectiv spre sudul Italiei, a declarat directorul general al Eni, Paolo Scaroni, intr-o conferinta de presa la care a participat alaturi de directorul general adjunct al Gazprom, Aleksander Medvedev.

Ministrul rus al energiei, Viktor Khristenko, a declarat, intr-un interviu pentru postul de televiziune Vesti-24, ca gazoductul ar putea transporta materie prima si catre Grecia si Bulgaria.

Restul detaliilor proiectului nu au fost finalizate inca.

Realizarea proiectului South Stream ar putea atrage retragerea Gazprom din actionariatul Nabucco, un proiect in valoare de 4,6 miliarde de euro, condus de Austria, care prevede livrarea de gaze naturale din zona Marii Caspice si Orientul Mijlociu catre Europa, tranzitind Turcia si regiunea balcanica.

Nabucco ar transporta gaze naturale din Turcia catre Austria, tranzitind Bulgaria, Romania si Ungaria. Consortiul care ar trebui sa realizeze proiectul, condus de grupul austriac OMV, include companiile Botas (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria), Mol (Ungaria) si Transgaz Medias, la care s-ar putea adauga un al saselea partener.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.