Presedintele rus Vladimir Putin a sosit, ieri, la Zagreb pentru a pleda in favoarea unei noi strategii energetice in Balcani cu ocazia summitului regional la care participa alti opt sefi de state din Europa de Sud-Est, inclusiv presedintele Traian Basescu, transmite AFP, citata de Mediafax. "Este inceputul unui dialog despre energie intre Rusia si ansamblul regiunii", a declarat purtatorul de cuvant al Kremlinului, Oleg Taturin. "Misiunea summitului este de a stabili principiile generale de cooperare", a adaugat oficialul rus. Tara-gazda, Croatia, considera ca summitul este o ocazie pentru "reprezentantii tarilor din regiune de a-si prezenta punctele de vedere asupra problemelor energetice actuale si asupra aprovizionarii". La summit participa presedintii Albaniei, Bosniei, Bulgariei, Croatiei, Macedoniei, Muntenegrului, Romaniei si Serbiei. Slovenia va fi reprezentata de un ministru, Grecia de un viceministru, iar Comisia Europeana va avea, la randul ei, un delegat. Toate aceste tari sunt deja membre sau aspira sa adere la Uniunea Europeana si NATO, institutii cu care Moscova intretine relatii oscilante.
Printre proiectele pe care Kremlinul intentioneaza sa le promoveze figureaza conducta petroliera Burgas-Alexandropolis, care leaga coasta bulgara a Marii Neagre de Mediterana, si conducta Drujba si Adria, al carei rol este sa transporte petrolul rus spre Mediterana avand un terminal si pe coasta adriatica a Croatiei, a precizat Taturin. Moscova intentioneaza ca la Zagreb sa-si promoveze si planurile de construire a centralei nucleare de la Belene, in Bulgaria. Pe de alta parte, companiile italiana ENI si rusa Gazprom au anuntat sambata, la Roma, semnarea acordului pentru construirea unui gazoduct cu lungimea de 900 de kilometri intre Rusia si Europa. UE importa peste 40% din consumul sau de gaze naturale si aproape jumatate din aceasta cantitate provine din Rusia, iar unele tari din Europa Centrala si de Est depind aproape total de gazul rusesc.
Vizita lui Putin la Zagreb intervine la doua saptamani dupa ce presedintele american George W. Bush a fost in Albania, cand seful Casei Albe a amenintat ca nu va tine seama de impotrivirea Rusiei fata de acordarea independentei pentru provincia sarba Kosovo, cu majoritate albaneza. Putin va avea la Zagreb o intrevedere cu presedintele sarb Boris Tadici si, probabil, va profita de ocazie pentru a-i da replica omologului sau american. O parte dintre participantii la summitul de la Zagreb vor avea ocazia sa se intalneasca din nou cu Vladimir Putin luni, la Istanbul, pentru a discuta despre proiecte vizand strangerea legaturilor lor economice si comerciale. Summitul OCEMN marcheaza a 15-a aniversare a acestei institutii fondate in 1992, dupa prabusirea comunismului, in scopul promovarii stabilitatii si relatiilor economice intre state aflate in tabere opuse in timpul Razboiului Rece. Membrele grupului sunt sase tari cu iesire la Marea Neagra - Turcia, Bulgaria, Romania, Ucraina, Georgia si Rusia - precum si Albania, Armenia, Azerbaidjan, Grecia, Moldova si Serbia. Turcia, tara-gazda, care in prezent detine presedintia organizatiei, a anuntat ca doreste sa dea un nou elan institutiei la fondarea careia a contribuit si cere mai multa cooperare in domeniile transporturilor, energiei, mediului si luptei impotriva crimei organizate.