Presedintele Vladimir Putin a anuntat ca Rusia va ridica in curand embargoul asupra importurilor de vin moldovenesc, care a afectat economia fostului stat sovietic, informeaza Reuters, preluata de NewsIn.
Putin a subliniat incalzirea relatiilo
Presedintele Vladimir Putin a anuntat ca Rusia va ridica in curand embargoul asupra importurilor de vin moldovenesc, care a afectat economia fostului stat sovietic, informeaza Reuters, preluata de NewsIn.
Putin a subliniat incalzirea relatiilor, tensionate in ultima vreme, cu omologul moldovean, Vladimir Voronin, dupa o intalnire a celor doi lideri, la resedinta de vara a presedintelui Rusiei, in apropierea Moscovei. "In general, relatiile noastre au progresat destul de bine, mai ales cele economice. Cifra de afaceri a comertului mutual a crescut cu 99% din 2005 si a ajuns la aproape un miliard de dolari", a spus Putin. Acest a adaugat ca Guvernul rus a dat instructiuni potrivite referitoare la livrarile de vin moldovenesc pe piata ruseasca. Dupa ce Rusia a impus embargoul anul trecut, invocand calitatea scazuta a vinurilor, Moldova a acuzat Rusia ca foloseste sanctiuni economice ca unelte politice, dupa ce statul ex-sovietic a adoptat o politica externa proeuropeana, mai independenta. Relatiile intre Putin si Voronin s-au racit in 2003, cand Moldova a cedat presiunilor occidentale si nationaliste din interior, refuzand sa semneze o intelegere vizata de Rusia, pentru incheierea unui conflict cu rebelii din regiunea separatista Transnistria.
Inainte de embargo, 60% din exporturile moldovenesti de vinuri, respectiv un sfert din intregul comert exterior al tarii, mergeau catre Rusia.
Dupa ce vinurile moldovenesti au disparut din magazinele rusesti, consumatorii rusi au recurs la vinuri mai ieftine din Bulgaria, America Latina si fosta Iugoslavie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.