Sefii de stat si de guvern ai Europei largite au schimbat saptamana trecuta modalitatea de votare in Consiliul UE. Europarlamentarul Silvia Ciornei atrage atentia asupra catorva aspecte prevazute in noua reglementare ce va influenta foarte tare viito
Sefii de stat si de guvern ai Europei largite au schimbat saptamana trecuta modalitatea de votare in Consiliul UE. Europarlamentarul Silvia Ciornei atrage atentia asupra catorva aspecte prevazute in noua reglementare ce va influenta foarte tare viitorul politicii si al economiei romanesti.

Sefii de stat si de guvern au decis abandonarea Tratatului Constitutional, optand pentru metoda clasica de amendare a tratatelor, cu ocazia reuniunii Consiliului European de la 21-22 iunie. Astfel, datorita numeroaselor concesii, noul tratat revizuit va fi mai modest in privinta substantei decat Tratatul Constitutional, sustine europarlamentarul conservator Silvia Ciornei. Termenul "Constitutie", simbolurile Uniunii -   steag, imn, moto, denumirea de ministru european al Afacerilor Externe, denumirea de lege europeana si lege-cadru - au fost eliminate, spune Silvia Ciornei, europarlamentar Partidul Conservator. Ea adauga ca Romania s-a raliat consensului realizat. "Punct si mergem mai departe, cu problemele noastre de acasa. Daca acest concept diplomatic al ralierii la consens este rezultatul unei decizii bine cantarite, pozitia este aproape rezonabila, numai sa nu fie efectul ignorantei in materie europeana", adauga Ciornei.

PROCEDURA. "Tratatul revizuit reflecta mai degraba suspiciunea euroscepticilor ca Europa are prea multe prerogative decat temerea ca Europa are prea putine puteri si mijloace pentru a face fata provocarilor actuale. Dorinta cetatenilor europeni pentru mai multa Europa nu a fost onorata", spune europarlamentarul. Cel mai mare pas inapoi se refera la modalitatea de vot in Consiliul UE, cand se decide sub procedura comunitara. Eficienta procesului de luare a deciziilor depinde de probabilitatea ca un proiect de act european, initiat de Comisia Europeana, sa fie votat in Consiliul UE. "Conform procedurii de vot prevazute de Tratatul de la Nisa, probabilitatea de trecere a scazut de la aproximativ 8% pentru UE-15 la aproximativ 2% pentru UE-27. Conform procedurii votului dublei majoritati (65% din populatie, 55% din state), prevazuta de defunctul deja Tratat Constitutional, probabilitatea de trecere ar fi crescut la aproximativ 10% pentru UE-27. Or, in urma compromisului realizat cu Polonia, dubla majoritate este amanata practic pana in 2017!! Este aproape echivalent cu renuntarea definitiva. Isi permite Europa sa fie mai putin eficienta in urmatorii zece ani?! Europa-piata va functiona probabil, dar proiectul unei Europe politice puternice va fi fost departe uitat in visul romantic al celor care, cu pasiune, dedicatie si spirit inovator, au reusit in timpul Conventiei pentru viitorul Europei sa propuna autenticul "Tratat Reformator", si nu "Tratatul Mutilat" de astazi, considera europarlamentarul Silvia Ciornei.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.