Institutii - Liderii UE vor alege un presedinte al reuniunilor Consiliului European, pentru un mandat de doi ani si jumatate care poate fi reinnoit, in schimbul actualei presedintii semestriale, exercitata prin rotatie de tarile membre. Tratatul va i

Institutii - Liderii UE vor alege un presedinte al reuniunilor Consiliului European, pentru un mandat de doi ani si jumatate care poate fi reinnoit, in schimbul actualei presedintii semestriale, exercitata prin rotatie de tarile membre. Tratatul va infiinta puternica functie a noului sef al diplomatiei europene, care sa confere blocului comunitar o pondere mai mare pe scena internationala. Acesta - care nu se va numi "ministru de Externe al UE", in urma obiectiilor Marii Britanii - va fi raspunzator in fata Guvernelor nationale si va gestiona uriasul buget de ajutoare externe al Comisiei Europene. Statele membre vor beneficia de o clauza de aparare reciproca, dupa modelul NATO, in cazul in care vreunul dintre ele este atacat.

Sistemul de vot

Sistemul de vot din UE va continua sa se bazeze pe actualele proceduri stipulate in Tratatul de la Nisa, pana in anul 2014. Dupa aceasta data, votul se va baza pe sistemul "dublei majoritati", care necesita acordul a 55 la suta din statele membre, reprezentand 65 la suta din populatia UE, pentru adoptarea unei decizii. Cu toate acestea, intre 2014 si 2017, orice stat membru va putea cere de unul singur reaplicarea vechilor reguli din Tratatul de la Nisa, pentru orice decizie supusa la vot in aceasta perioada. Acest lucru inseamna ca Polonia a obtinut o amanare a aplicarii noilor proceduri pana in 2017. Marea Britanie a castigat, la randul ei, dreptul de a alege ce probleme din domeniul Justitiei si Afacerilor Interne vor fi cedate pentru coordonarea lor de catre UE.

Drepturile cetatenilor

Acordul confera caracter coercitiv actualei Carte a Drepturilor Fundamentale in toate statele membre cu exceptia Marii Britanii, care a cerut si a obtinut o exceptare de la aceasta regula. Londra a afirmat ca nu doreste sa-i fie impuse din afara prevederi precum o definitie mai larga a dreptului la greva - subiectul unor aprige conflicte de munca, in Marea Britanie, in anii '80.

Parlamentele nationale

Conform noilor prevederi solicitate de Olanda, Parlamentele nationale vor avea capacitatea de a respinge propunerile legislative ale Comisiei Europene care contravin competentelor nationale.

Puncte la care s-a renuntat

In comparatie cu proiectul de Tratat constitutional, noul tratat elimina referintele la o Constitutie a UE si simbolurile precum drapelul sau Imnul european.
Franta a reusit sa obtina eliminarea unei referiri la competitia "libera si neingradita" din obiectivele fixate ale UE, masura care a starnit ingrijorarea sustinatorilor pietei libere, desi oficialii europeni au minimalizat importanta modificarii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.