Timp de doua zile, intre 23 si 24 iunie, satul Urleta din comuna Banesti a fost locul de intalnire a celor indragostiti de cirese. Surprizele nu au intarziat sa apara, caci, nu-i asa, doar o data pe an este "Festivalul cireselor"!


Cu mult inainte de inceperea spectacolului de deschidere, curtea Scolii Generale din satul Urleta, comuna Banesti, era plina de vizitatori. Veniti de la doar cateva case departare sau chiar de la o distanta mai mare, din Campina, Ploiesti sau Bucuresti, cu totii asteptau sa se infrupte din ciresele locului, unele dintre cele mai gustoase din tara, daca ar fi sa-i credem pe cuvant pe cei care dadeau roata tarabelor cu cirese si visine. Si asta nu era tot. Organizatorii "Festivalului cireselor", reprezentantii Primariei comunei Banesti, au dorit ca editia din acest an, a treia, sa fie una cu totul aparte, astfel incat in anii urmatori participarea la acest eveniment sa fie din ce in ce mai mare.

TRADITIE. Viceprimarul comunei Banesti, Amelin Mihalache, ne-a marturisit ca in acest moment festivalul "a devenit unul de traditie si reprezinta intru totul localitatea Urleta, care este renumita pentru ciresele din zona. Aici, fiecare gospodarie, fiecare gradina are cate un cires cel putin. Cu atat este mai important cu cat ciresele sunt niste fructe deosebite, care au nevoie de multa ingrijire si de timp. Fata de anul trecut, cand am avut 5.000 de participanti, asteptam anul acesta un numar si mai mare de vizitatori". De altfel, programul editiei a treia a fost special conceput pentru a incanta un numar cat mai mare de curiosi. Cantece si dansuri populare, tombole, concursuri de desen si de prajituri, iar la sfarsit artificii cum nu s-au mai vazut vreodata in sat.


CONCURS. Cum era de asteptat, concursul "Cea mai apetisanta prajitura din cirese" a captat interesul tuturor. Cu blaturi din pandispan, cu frisca, cu dulceata, cu crema de vanilie sau de cacao, toate prajiturile aveau totusi un element comun: erau decorate cu cele mai frumoase cirese.

Georgeta Sacuiu a participat pentru prima data la acest concurs si nu s-a sfiit sa ne dezvaluie reteta ei originala cu care a ocupat locul al doilea. "Un pandispan obisnuit de cirese l-am taiat pe jumatate, am decupat litere si am scris «Festivalul cireselor 2007». La mijloc, la fiecare litera - practic au fost ca niste minitortulete - am pus o crema de tiramisu, deasupra o spuma de zmeura asortata cu frisca pe margine si un contur de crema de ciocolata. Pe spuma de zmeura, din loc in loc, am pus jumatati de cirese. La sfarsit, am stropit-o cu foarte putin compot de cirese."


"Cea mai apetisanta prajitura din cirese"Juriul concursului, format din zece locuitori ai comunei Banesti, si-a luat sarcina in serios. Membrii juriului au testat indemanarea gospodinelor din Banesti. Au gustat, au notat, iar au gustat si iar au notat. Cu atat mai dificila a fost alegerea, cu cat ei au trebuit sa tina cont de criteriile de departajare a concurentilor: cea mai gustoasa, aspectuoasa si originala prajitura. In cele din urma prajitura care a indeplinit cel mai bine criteriile de notare a fost aleasa castigatoare. Loreta Dragomir se poate mandri ca in acest an nimeni nu a facut o prajitura cu cirese mai buna ca a ei.