In mod normal, ar trebui sa fie un vot eminamente politic, care sa exprime increderea electoratului in partidele politice ca sunt capabile sa trimita la Bruxelles politicienii potriviti, care sa ne reprezinte. Din acest motiv, sistemul de vot va cons
In mod normal, ar trebui sa fie un vot eminamente politic, care sa exprime increderea electoratului in partidele politice ca sunt capabile sa trimita la Bruxelles politicienii potriviti, care sa ne reprezinte. Din acest motiv, sistemul de vot va consta intr-o singura lista nationala, conform unei recomandari a Uniuni Europene. Referitor la acest fapt, in Romania au existat voci care au afirmat ca sistemul de vot "uninominal" ar trebui introdus inca de la alegerile europarlamentare din aceasta toamna. Bineinteles, ne aflam din nou fie in fata unei demagogii fara margini, fie in fata unei crase incompetente. Niciuna dintre variante nu este scuzabila si, in mod normal, personajele respective nu ar avea ce cauta in politica. Genul acesta de afirmatii, facute public, scapa nesanctionate doar in Romania, unde s-a ajuns in situatia de a putea spune public aproape orice.
In momentul in care Hans-Gert Poettering a fost ales presedinte al Parlamentului European, toate persoanele avizate au afirmat ca este cel mai potrivit pentru aceasta functie dar, daca ar fi trebui sa fie votat pentru acest mandat de catre germani, cel mai probabil nu ar fi fost ales. Poettering este europarlamentar inca de la infiintarea Parlamentului European, membru al UCD, membru al PPE. El reprezinta una dintre investitiile facute de Uniunea Crestin-Democrata din Germania in oameni politici specializati pe tipul de politica ce se desfasoara la Bruxelles. Si s-a dovedit una de succes. El nu trebuie sa isi ia in Germania o circumscriptie unde sa isi faca permanent campanie electorala, nu trebuie sa fie permanent preocupat de felul in care "sta in sondaje", nu trebuie sa vina sistematic cu mesaje populiste pentru a fi din nou pe lista, nu trebuie sa fie foarte implicat in politica interna. El trebuie sa inteleaga institutiile, procedurile si mecanismele intime ale Uniunii Europene pentru a fi eficient acolo. Si se pare ca a fost, pentru ca dupa o intreaga cariera politica in PE, nimeni nu a incercat sa ii conteste meritele.
In Romania, de cativa ani buni vorbim despre nevoia de a avea partide institutionalizate. Cu principii si reguli care sa ne faca sa ezitam puternic in momentul in care ne vine sa spunem ca sunt doar o gasca de baieti pusi pe capatuiala.
Si alegerile europarlamentare din acest an vor fi un foarte bun barometru pentru a vedea cine a facut pasi inainte, in acest sens.
Vom vedea care sunt partidele care au suficient de multa incredere in ele insele, incat sa includa pe liste persoane pe care le vor sustine pentru a deveni politicieni romani la Bruxelles. Fara ambitii in politica interna, fara o preocupare excesiva pentru cotatiile din sondaje, preocupati doar de a maximiza sansele Romaniei si de a intari familia politica din care fac parte. Va fi interesant, de asemenea, daca pe acestia ii vom regasi si pe listele din 2009 pentru alegerile la termen pentru PE.
Vom vedea si care sunt partidele penibile din Romania, partide care isi vor pune cap de lista persoane cu mare aderenta la electoratul roman, preocupate, de fapt, de jocurile din politica interna, dar care spera sa "traga lista".
Vom vedea, de asemenea, si partidele foarte penibile la care "capul de lista" fie va renunta la mandat dupa aflarea rezultatelor, lasand locul urmatorului pe lista, probabil un ilustru anonim, fie va fi mai tot timpul prezent in Romania la consfatuiri, sedinte, seminarii, bai de multime, evenimente mondene (pentru ca se apropie o groaza de campanii electorale) si mai deloc la Bruxelles.
Dar nu mai este mult si ne vom lamuri exact cu ce vom avea de-a face.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.