Bursa din Londra (London Stock Exchange - LSE) a incheiat un acord cu Borsa Italiana privind preluarea concurentului european pentru 1,6 miliarde euro, tranzactie care marcheaza cea mai recenta etapa in procesul de consolidare globala a sectorului bu
Bursa din Londra (London Stock Exchange - LSE) a incheiat un acord cu Borsa Italiana privind preluarea concurentului european pentru 1,6 miliarde euro, tranzactie care marcheaza cea mai recenta etapa in procesul de consolidare globala a sectorului bursier, transmite Reuters, citata de Mediafax. LSE si Borsa Italiana au anuntat, intr-un comunicat, ca intentioneaza sa devina cea mai mare piata de capital la nivel mondial. Noul grup va avea o valoare de piata de 3,9 miliarde lire sterline. Analistii comenteaza ca tranzactia reprezinta o actiune defensiva a LSE, care vrea sa evite preluarea sa de catre Nasdaq, in contextul intensificarii trendului de consolidare a pietei bursiere internationale, sunt de parere unii analisti. Conducerea Borsa Italiana si-a afirmat, vineri, sustinerea pentru tranzactia cu LSE, in pofida aparitiei unei oferte concurente din partea NYSE Euronext, cel mai mare operator bursier la nivel mondial. Tranzactia va avea un impact neutru spre pozitiv asupra rezultatelor financiare ale LSE in anul fiscal 2008 si va contribui la cresterea castigurilor cu cel putin 10% din anul 2009, se spune in comunicatul publicat in parteneriat de cele doua institutii. De asemenea, tranzactia va asigura o crestere anuala a veniturilor cu 29 milioane euro din anul fiscal 2011, precum si economii de circa 29 milioane euro anual.
Investitorii Borsa Italiana vor primi 4,9 actiuni LSE pentru fiecare titlu propriu. Bursa italiana este controlata, intr-o proportie majoritara, de banci si alti intermediari financiari. Principalii actionari sunt Unicredito, cu 19,9% din capitalul Bursei, Intesa Sanpaolo (18,7%) si Banca Monte dei Paschi di Siena (10,4%). Bursele intentioneaza sa schimbe numele grupului rezultat in urma tranzactiei, noua denumire urmand sa reflecte profilul international al entitatii, care va fi listata atat pe platforma italiana, cat si la Londra. Dintre cei 12 membri ai Consiliului Director, sapte vor reprezenta LSE si cinci Borsa Italiana. Presedintele LSE, Chris Gibson-Smith, si directorul general al bursei londoneze, Clara Furse, isi vor mentine pozitiile actuale si la nivelul grupului extins.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.