Aprecierea leului, care a urcat vineri la cotatia maxima din ultimii patru ani si jumatate,fata de euro, s-ar putea dovedi nesustenabila, dar Banca Nationala a Romaniei (BNR) prefera ca moneda sa se stabilizeze singura, a declarat pentru Reuters guve
Aprecierea leului, care a urcat vineri la cotatia maxima din ultimii patru ani si jumatate,fata de euro, s-ar putea dovedi nesustenabila, dar Banca Nationala a Romaniei (BNR) prefera ca moneda sa se stabilizeze singura, a declarat pentru Reuters guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu. "In general, suntem ingrijorati ca nivelurile actuale se vor dovedi a fi nesustenabile", a declarat oficialul BNR.
Cu toate acestea, Isarescu a minimalizat efectele negative ale aprecierii leului, spunand ca BNR se concentreaza asupra tendintelor pe termen lung de pe piata valutara. Interventia BNR este o masura de ultima instanta, dar ramane intotdeauna o optiune. "Cata vreme este posibil sa nu intervenim pe piata, BNR ar prefera ca moneda sa se stabilizeze singura", a declarat el, adaugand insa ca, potrivit regimului valutar actual, care prevede fluctuatia libera a cursului de schimb al monedei nationale, banca centrala poate interveni in orice moment pe piata, "in cazul in care este necesar". Astfel, Isarescu a confirmat comentariile publicate recent, potrivit carora BNR ar putea lua masuri in vederea stabilizarii situatiei pe piata valutara in cazul in care ar fi "foarte ingrijorata". El a refuzat insa sa numeasca un nivel precis care ar alarma autoritatile. "Nu stiu daca sunt foarte ingrijorat si nu pot spune cu precizie in ce moment voi deveni foarte ingrijorat", a afirmat Isarescu. Fluctuatiile inregistrate intr-o singura zi nu sunt suficiente, comenteaza oficialul BNR. "Sa vedem care va fi situatia luni sau marti", a adaugat Isarescu.
Sedinta la BNR
Cursul de schimb s-a situat vineri la 3,17 lei/euro la inchiderea pietei interbancare, de la 3,2 unitati in ziua precedenta. Consiliul de Administratie va avea in vedere aprecierea euro la reuniunea de luni dedicata politicii monetare, cand va lua o decizie privind rata dobanzii de referinta, a spus Isarescu, refuzand insa sa spuna daca situatia actuala creste probabilitatea unei noi reduceri a dobanzii. "Este un element (aprecierea leului - n.r.), dar factorul cheie il reprezinta prognoza noastra pentru inflatie, care deocamdata se incadreaza in intervalul tintit", a spus guvernatorul BNR. De la inceputul anului, BNR a redus de trei ori dobanda de politica monetara (rata de dobanda aplicata de banca centrala in operatiunile de sterilizare la termen de o luna), practic in fiecare sedinta de politica monetara a Consiliului de Administratie din 2007. Reducerile aplicate in acest an insumeaza 1,5 puncte, de la 8,75% la 7,25% pe an. Pe termen lung insa, presiunile inflationiste ar putea aparea iar.
Salariile cresc prea repede
"Salariile cresc mai rapid decat productivitatea si nu consider aceasta evolutie sustenabila", a afirmat Isarescu. El a spus ca angajamentul asumat recent de Guvern in vederea reducerii deficitului bugetar reprezinta o actiune clara in vederea pregatirii pentru adoptarea monedei unice europene, la inceputul deceniului urmator. "Aceasta decizie este foarte bine-venita, va avea un impact pozitiv asupra inflatiei si asupra sustenabilitatii cresterii economice si influenteaza pozitiv deficitul de cont curent intr-o perioada de dezvoltare atat de rapida, in care deficitul bugetar ar trebui sa fie cat mai scazut cu putinta", a afirmat oficialul BNR. (F.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.