Companiile de energie Gazprom, din Rusia, si Eni, din Italia, intentioneaza sa construiasca un gazoduct cu o capacitate de 30 de miliarde de metri cubi care sa transporte gaze naturale rusesti catre Europa, tranzitand Marea Neagra.
Conducta "S

Companiile de energie Gazprom, din Rusia, si Eni, din Italia, intentioneaza sa construiasca un gazoduct cu o capacitate de 30 de miliarde de metri cubi care sa transporte gaze naturale rusesti catre Europa, tranzitand Marea Neagra.
Conducta "South Stream", cu o lungime de 900 de kilometri, va ocoli Turcia, va iesi la suprafata in Bulgaria, de unde se desprind, dupa ramificatii, spre Austria si Slovenia si, respectiv, spre sudul Italiei, a declarat directorul general al Eni, Paolo Scaroni, intr-o conferinta de presa unde a participat alaturi de directorul general adjunct al Gazprom, Alexander Medvedev. Cel putin o parte a gazelor naturale care urmeaza sa fie livrate prin intermediul acestui gazoduct provine de la zacamintele operate anterior de grupul petrolier rus Iukos, in stare de faliment. Ministrul rus al Energiei, Viktor Khristenko, a declarat, intr-un interviu pentru postul de televiziune Vesti-24, ca gazoductul ar putea transporta materie prima si catre Grecia si Bulgaria. Restul detaliilor proiectului nu au fost finalizate inca.
"Costurile aferente proiectului si distribuirea participatiilor intre parteneri sunt aspecte care vor fi decise dupa incheierea studiului de fezabilitate, derulat de firma italiana Saipem", a declarat purtatorul de cuvant al Gazprom, Denis Ignatiev.
Saipem a mai colaborat cu cele doua companii si la proiectul "Blue Stream" privind construirea unei conducte de gaze naturale care sa faca legatura intre Rusia si Turcia. Gazprom a ridicat problema extinderii gazoductului Blue Stream catre sudul Europei si Israel, dar aceasta varianta ar intra in conflict cu proiectul "South Stream".
"Vom continua colaborarea cu Turcia pentru dezvoltarea planurilor de aprovizionare cu gaze naturale a teritoriului turcesc, dar si a Israelului", a declarat purtatorul sef de cuvant al Gazprom, Serghei Kuprianov.

Proiectul ar putea marca retragerea Gazprom din Nabucco

Realizarea proiectului South Stream ar putea atrage retragerea Gazprom din actionariatul Nabucco, un proiect in valoare de 4,6 miliarde euro, condus de Austria, care prevede livrarea de gaze naturale din zona Marii Caspice si Orientul Mijlociu catre Europa, tranzitand Turcia si regiunea balcanica.
Nabucco va transporta gaze naturale din Turcia catre Austria, tranzitand Bulgaria, Romania si Ungaria. Consortiul care va realiza proiectul, condus de grupul austriac OMV, include companiile Botas (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria), Mol (Ungaria) si Transgaz Medias, la care s-ar putea adauga un al saselea partener. Gazprom a transformat intr-un principiu fundamental ideea de a detine control exclusiv asupra rutelor de export, dupa ce, la inceputul anului 2006, grupul rus a intrat in conflict cu un stat de tranzit, Ucraina, astfel ca a intrerupt livrarile catre Europa, care primeste un sfert din necesarul de gaze naturale de la statul rusesc.
Ulterior disputei cu Ucraina, Gazprom a lansat, in parteneriat cu E.ON si Wintershall, parte a grupului BASF, un proiect denumit "Nord Stream", care prevede construirea unui gazoduct catre Germania pe sub Marea Baltica, ocolind statul de tranzit. De asemenea, conducta South Stream va ocoli Turcia, ferind programul de livrari de gaze naturale ale Gazprom catre sudul Europei de orice riscuri politice din statul de legatura.
Pe langa Germania, Italia este al doilea mare client al Gazprom din afara teritoriului fostei Uniuni Sovietice. Rusia livreaza Italiei circa 22 de miliarde de metri cubi de gaze naturale anual. Proiectul South Stream va deveni functional in decurs de trei ani de la obtinerea tuturor aprobarilor necesare, iar costurile de realizare a proiectului vor fi impartite in mod egal intre Gazprom si Eni, au anuntat companiile. Cele doua firme au semnat, anul trecut, un acord care permite Gazprom sa vanda gaze naturale direct pe piata italiana, un element-cheie al strategiei companiei rusesti de control al tuturor veniturilor din activitatea in domeniul gazelor, pentru a evita pierderea unor sume importante in favoarea furnizorilor finali. Pentru Eni, proiectul South Stream reprezinta o oportunitate de export al gazelor naturale produse de activele Iukos pe care le-a cumparat in cursul anului 2007 intr-o licitatie organizata de statul rus. Avand in vedere ca Gazprom detine monopolul la exporturile de gaze naturale ale Rusiei, aceasta oportunitate este rara. "Proiectul South Stream este al treilea pilon al acordului strategic semnat de Eni si Gazprom in 2006. Noul acord va permite grupului italian sa utilizeze cu eficienta maxima activele ArcticGas si Urengoil, cumparate recent", a spus Scaroni.
Eni a cumparat cele doua unitati de productie odata cu o participatie de 20% la Gazprom Neft, subsidiara Gazprom din sectorul petrolier, pentru 5,8 miliarde dolari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.