Preliminarii - Comisia nu va sanctiona Romania in raportul de maine   O varianta preliminara a raportului de tara, pe care Comisia Europeana il va prezenta maine referitor la evolutia post-aderare a Romaniei, nu va recomanda aplicarea cla
Preliminarii - Comisia nu va sanctiona Romania in raportul de maine   O varianta preliminara a raportului de tara, pe care Comisia Europeana il va prezenta maine referitor la evolutia post-aderare a Romaniei, nu va recomanda aplicarea clauzei de salvgardare pe Justitie, relateaza Radio France International Romania. Temuta clauza de salvgardare aplicabila pe domeniul Justitiei nu va fi folosita de catre UE pentru a sanctiona evolutia reformelor in Romania, la sase luni dupa aderarea tarii noastre, de la 1 ianuarie, relateaza pe site-ul sau Radio France International Romania. RFI citeaza in aceasta privinta varianta preliminara, consultata de jurnalistii postului, a raportului de tara care va fi prezentat maine la Bruxelles de catre Comisia Europeana. Dupa cum se specifica in textul de pe site-ul RFI Romania, raportul va evidentia "unele progrese in privinta Justitiei, unele mai importante, altele mai putin, si ca Bruxelles-ul asteapta acum confirmarea in practica a acestor progrese. Exista insa si ingrijorari majore referitoare la modul in care Justitia priveste cazurile de mare coruptie. Lipsa de rezultate in marile cazuri de coruptie pare a fi principala ingrijorare a oficialilor europeni", comenteaza RFI, citand proiectul de raport al Comisiei. Documentul citat de RFI mai arata ca legea privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Integritate are lacune "in privinta independentei".  PRETEXT. "Motivul" activarii clauzei de salvgardare pe Justitie a fost folosit in batalia data pe scena politica romaneasca, dupa 1 ianuarie 2007, data aderarii Romaniei la UE. Aceasta "sperietoare" a fost folosita pe rand fie de "apolitici" precum fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei (in scandalul privind cererea de revocare a procurorului Tulus de la DNA sau in cel legat de "draga ANI"), fie de politicieni declarati. In urma cu doar o luna, Victor Ponta dadea ca sigura aceasta masura si facea apel pentru indreptarea situatiei, in timp ce ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a exclus mereu aceasta posibilitate.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.