La 19 ani de la moartea lui Alfred Wetzler, volumul sau, pe care l-a scris sub pseudonim, a fost tradus in limba engleza. Cartea "Evadare din iad: adevarata poveste a Protocolului de la Auschwitz", scrisa in 1963, sub pseudonimul Jozef L·nik (nume pe care il folosea si in cadrul miscarii de rezistenta slovace) este de fapt o marturie zguduitoare a unui prizonier care a reusit sa scape din cel mai teribil lagar nazist, si, mai mult decat atat, despre actiunile sale au dus la salvarea altor 120.000 de oameni de la moarte.
Alfred Wetzler, un evreu slovac, a fost unul dintre foarte putinii prizonieri care au reusit sa scape de la Auschwitz-Birkenau, "zona neagra" a celui de-al Doilea Razboi Mondial.
Wetzler si prietenul sau, Rudolf Vrba, tot evreu slovac si el, au fost arestati de catre nazisti in 1942, in Slovacia, si trimisi in lagar. Pe atunci, Wetzler avea 24 de ani si Vrba doar 18. Wetzler a stat doi ani in lagar, fiind martorul unor atrocitati incredibile. Aceasta experienta a constituit baza memoriilor sale, in care a scris: "este incredibil cat de grea poate fi viata unui om, cate de rapida poate fi o persoana, chiar daca are mana rupta, piciorul dislocat, capul spart si muscat de caini"
In primavara anului 1944, cu ajutorul altor prizonieri, cei doi prieteni au reusit sa evadeze, initial ascunzandu-se timp de patru zile intr-o uriasa stiva de lemne dintr-un colt al lagarului, stropita cu diverse substante ca sa nu fie depistati de caini, pana ce operatiunile de cautare ale gardienilor au incetat. Apoi, cei doi, la caderea noptii, au fugit printr-o gaura facuta in gard. Insa au facut mai mult decat atat: au reusit sa intocmeasca planurile lagarului, detaliile de constructie ale camerelor de gazare, ale crematoriilor si, ceea ce a fost cea mai convingatoare dovada - o eticheta de pe o canistra cu gaz ucigas Zyklon, care era folosit in camerele de gazare.
Cand cei doi evadati au reusit sa ajunga in Slovacia, dosarul facut de ei, care a fost cunoscut ulterior sub numele "Auschwitz Protocol" sau raportul Vrba-Wetzler, a ajuns la Churchill.
Dovezile au ajutat la declansarea unor operatiuni strategice, cum ar fi bombardarea unor cladiri guvernamentale din Ungaria, in care se aflau oficiali nazisti care se ocupau cu deportarea evreilor catre Auschwitz. Datorita bombardamentelor, deportarile au incetat, ceea ce a dus la salvarea a peste 120.000 de evrei unguri.
Istoricul sir Martin Gilbert a declarat: "Alfred Wetzler a fost un erou adevarat. A evadat de la Auschwitz si a contribuit la intocmirea unor dosare cu informatii foarte importante. A spus pentru prima data adevarul despre lagarul care devenise un loc al asasinarilor in masa, ceea ce a dus la salvarea a mii de vieti.
Nici o alta actiune din cadrul celui de-al Doilea Razboi Mondial nu a salvat atat de multi evrei de la soarta pe care Hitler le-o harazise".
Saptamana aceasta, marturiile lui Wetzler despre perioada in care a fost la Auschwitz au fost traduse, la 19 ani de la moartea sa, in limba engleza.
Peter Varnai, cercetator la Universitatea Cambridge a sustinut acest proiect fiind de parere ca "aceasta poveste este un exemplu de curaj extraordinar, fiind un model de eroism pentru generatiile de acum".
La randul sau, istoricul Sir Martin a completat declarand ca "desi Alfred Wetzler nu a stiut, evadarea sa curajoasa a fost nu numai sansa vietii lui, ci si a unei intregi comunitati. Wetzler a fost o figura centrala intr-unul dintre cele mai eroice acte din cel de-al Doilea Razboi Mondial".