Moneda unica a avut saptamana trecuta o evolutie apreciativa fata de cea americana, pe fondul reducerii anticiparilor privind o crestere a dobanzilor din SUA, in timp ce sentimentele pozitive fata de euro s-au inmultit, investitorii anticipand o crestere a randamentelor din euro-zona.
Un prim semnal a venit din partea lui Jose Manuel Gonzalez-Paramo, membru al consiliului directorilor BCE, care a declarat la inceputul saptamanii ca politica dobanzii in Europa este adaptabila la cresterea economica viitoare, sugerand astfel ca mai exista loc pentru majorarea costurilor imprumuturilor. In acelasi timp, specialistii Bundesbank au afirmat ca ritmul cresterii economice din Germania - cea mai mare economie din Europa, a fost a€˛remarcabil" in primul trimestru.
Speculatiile privind majorarea dobanzii de catre Banca Centrala Europeana s-au inmultit in ultima parte a saptamanii, atunci cand a fost anuntata o crestere in mai cu 0,3% a indicelui preturilor de productie (PPI) din Germania, care masoara costul produselor inainte ca acestea sa ajunga la consumator.
Aprecierea euro s-a datorat si scaderii randamentului la obligatiunile americane, odata cu reducerea sperantelor ca Rezerva Federala ar putea mari pana la sfarsitul anului dobanda de la 5,25 la 5,50%, in timp ce BCE este asteptata sa o majoreze in iulie la 4,25% iar pana la sfarsitul anului la 4,50%.
Revenind la evolutia paritatii euro/dolar, observam ca de la un minim de 1,3280 dolari, inregistrat in 14 iunie, moneda unica a urcat lunea trecuta la 1,3378 dolari iar vineri la 1,3468 dolari. Increderea investitorilor in decizii pozitive ale BCE privind dobanda de referinta nu a fost zdruncinata nici de faptul ca indicele calculat de Institul Ifo privind increderea sefilor companiilor din Germania a scazut luna aceasta la 107 puncte fata de 108,6 puncte in mai.
In acest moment, pragul suport pentru euro se situeaza la 1,3396 dolari iar rezistentele la 1,36 si 1,3723 dolari.
Saptamana trecuta, yenul si-a continuat caderea fata de euro, el atingand cotatii minime ale ultimilor patru ani si jumatate, deoarece board-ul de politica monetara al bancii centrale a Japoniei a mentinut dobanda de referinta la 0,5%. Astfel, euro a depasit luni pragul de 166,10 yeni si s-a apropiat vineri de cel de 169, atingand un maxim istoric de 168,88 yeni. Guvernatorul B.J., Toshihiko Fukui, a declarat ca nu are niciun fel de idee preconceputa referitor la viitoare majorari ale dobanzii, adaugand ca vrea sa fie convins de sustenabilitatea cheltuielii interne de capital si a consumului.
Moneda nipona este slabita si de actiunile speculatorilor a€˛carry trade", cei care se imprumuta pe pietele unde dobanzile sunt mici, cum sunt cea japoneza sau cea helveta, dupa care vand moneda respectiva sau cumpara instrumente financiare pe pietele unde dobanzile sunt mult mai mari.