Un roman, care muncea ilegal pe un santier din Atena, sustine ca a fost condamnat nevinovat, in luna aprilie, la 12 ani de inchisoare. Ca sa isi poata suna familia din penitenciar, Florin Mihai face pe ospatarul pentru detinutii greci de la care prim
Un roman, care muncea ilegal pe un santier din Atena, sustine ca a fost condamnat nevinovat, in luna aprilie, la 12 ani de inchisoare. Ca sa isi poata suna familia din penitenciar, Florin Mihai face pe ospatarul pentru detinutii greci de la care primeste doua pachete de tigari pe saptamana. O cartela telefonica il costa, in penitenciarul Koridallos, cinci pachete de tigari.


Florin Mihai a fost condamnat in luna aprilie a acestui an la 12 ani de inchisoare pentru falsificarea de carduri bancare si scoaterea din conturile particulare a unei sume estimate la peste 17.000 de  euro. El a fost arestat in luna martie 2006, intr-o parcare din Atena, in timp ce il astepta pe Ilie Balan, un prieten. Florin nu stia cu ce se ocupa prietenul lui. Astfel, cei doi au fost arestati si condamnati. Ei au fost aparati de avocati greci care nu au reusit sa dovedeasca nevinovatia lui Mihai, desi Ilie Balan a declarat ca acesta este nevinovat. "Pe mine, Ilie Balan m-a lasat in parcare si mi-a zis sa astept 20 de minute. Apoi s-a intors la masina si mi-a dat un spaclu si o banda adeziva ca sa le bag in torpedoul masinii si mi-a zis sa mai astept zece minute pentru ca trebuie sa se duca pana la banca. Dupa ce a iesit din banca mi-a zis sa mergem sa imi cumpar cartela de telefon. In timp ce mergeam spre magazin sa imi cumpar cartela au venit doi politisti civili si ne-au retinut. La proces, bancile (n.r. - partea vatamata) au spus ca in perioada 2005-2006 s-au furat peste 100.000 de euro. Iar noi am fost banuiti ca am luat 17.000 de euro. Eu am fost acuzat ca am luat bani dintr-o banca din Salonic, dar eu nu am fost in viata mea acolo. Eu lucram ilegal pe santier, iar pe Ilie Balan l-am cunoscut duminica cand ne strangeam la cate un gratar", ne-a povestit telefonic Florin Mihai.   


TARDIV. De la data arestarii pana la data condamnarii, Florin Mihai nu a solicitat sprijinul ambasadei, afirmand ca a considerat ca este nevinovat si nu are nevoie de sprijinul sectiei consulare. Dupa condamnare, la inceputul lunii mai, Florin Mihai a sunat din inchisoare la ambasada. In luna mai 2007 a fost vizitat la inchisoarea Koridallos de seful sectiei consulare al Ambasadei Romaniei la Atena, Anton Nicolae.  

"In cadrul discutiei, domnul Mihai a afirmat ca este foarte afectat de cele intamplate solicitand sprijin pentru gasirea unui avocat capabil sa-l apere in aceasta situatie. La discutie a participat si domnul Balan care, de fata cu mine, a recunoscut ca domnul Mihai nu este vinovat regretand ca l-a implicat si pe acesta. Am inteles situatia dificila in care se afla domnul Mihai si l-am incurajat sa reziste, pentru ca avocatii vor gasi o cale de demonstrare a nevinovatiei sale, si i-am recomandat un avocat, cunoscut de ambasada, grec care a studiat dreptul in Romania, membru al baroului de avocati din Atena", sustine Nicolae Anton, ministru consilier, seful sectiei consulare a Ambasadei Romaniei la Atena.


FACILITARE. La numai cateva zile dupa discutia cu consulul Romaniei la Atena, avocatul l-a vizitat la inchisoare pe Mihai si a promis ca-l va ajuta. Casa de avocatura Sarachis din Atena a cerut un onorariu de 500 de euro pentru inceput, iar la finalizarea cauzei inca 3.000 de euro, bani pe care acesta nu-i are. Din acest motiv consulul a cautat un alt avocat, pe care l-a rugat sa preia gratuit cauza. Acesta nu a dat nici un raspuns. "Este regretabil ca domnul Mihai nu a contactat ambasada inaintea condamnarii, poate identificam oportunitati de aparare a acestuia insa acum este dificil, dupa ce a fost condamnat, sa cautam solutii", declara Nicolae Anton, consulul Romaniei la Atena. La sfarsitul lunii mai, Anton Nicolae, consulul Romaniei la Atena, i-a trimis o scrisoare directorului inchisorii Koridallos in urma careia a obtinut o aprobare prin care Florea Meluzina, sotia lui Florin Mihai, sa isi poata vizita sotul timp de 30 de minute, lunea si miercurea.  


VIATA IN KORIDALLOS. Am reusit sa stam de vorba cu Florin Mihai la telefon. Acesta ne-a sunat din inchioarea Koridallos si ne-a spus ca: "Politistii m-au batut sase zile la rand si ma intrebau unde stau. Ma mai mutau dintr-o camera in alta si ma puneau sa semnez. Din cauza bataii cred ca semnam toate actele din Grecia. Nu stiam ca de fapt imi semnam sentinta. Am fost banuit si acuzat nevinovat. M-au condamnat la 16 ani de inchisoare si mi-au redus pedeapsa la 12 ani. Am fost la doctorul penitenciarului ca ma intepa inima si mi-a spus sa iau aspirina. In penitenciar, ca sa fac rost de o cartela telefonica, ca sa imi sun sotia, le duc mancarea grecilor la camera si imi dau doua pachete de tigari pe saptamana. Pentru ca grecii nu se duc sa isi ia mancarea. Cu cinci pachete imi cumpar o cartela de telefon public". Intr-o scrisoare trimisa Avocatului Poporului, Florin scrie ca, in momentul cand a fost dus la ancheta, i s-a adus o traducatoare din Republica Moldova, care nu a tradus intocmai ceea ce declara el. "Eu nu am stiut ce s-a tradus la anchetator, pana cand nu a spus avocatul meu ca traducatoarea mi-a tradus altceva, nu ceea ce am spus eu."


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.