Pentru ca daca ploua sau ninge in Romania este dezastru, inundatie sau se blocheaza drumurile. In mai fiecare primavara avem inundatii, in mai fiecare vara avem seceta si culturi distruse, ne plangem ca nu mai ninge, dar cand ninge nu suntem pregatit
Pentru ca daca ploua sau ninge in Romania este dezastru, inundatie sau se blocheaza drumurile. In mai fiecare primavara avem inundatii, in mai fiecare vara avem seceta si culturi distruse, ne plangem ca nu mai ninge, dar cand ninge nu suntem pregatiti. Si tot asa. Este simplu sa spui cate-a batut Dumnezeu. Mai greu ar fi sa recunoastem ca nu suntem pregatiti sa ne adaptam la ritmurile ciclice ale naturii, asa cum nu suntem pregatiti sa facem fata la gestionarea conflicului in politica.
Dupa alegerile din 2004, in politica romaneasca e iar canicula. Spiritele s-au incins, predomina conflictul. Politicienii nostri nu au aflat de cealalta jumatate a politicului - consensul. Dupa cum ne invata teoria neoinstitutionalista, nu avem un sistem de racire la motoarele supraincalzite, un sistem de irigatii pentru pamanturile parjolite, nu avem un sistem de aer conditionat. Carentele institutionale ale politicii autohtone ne obliga sa luam masuri. "Acum sau imediat!", dupa cum ordona fiul meu cel mai mic, cand vrea ceva. Acum sau imediat trebuie sa luam masuri politice, pentru ca este necesara regandirea profunda a raporturilor institutionale, astfel incat sa nu mai fie afectate de razboaiele personale ale lui Basescu cu Tariceanu sau viceversa. Asa cum seceta bantuie campiile si dealurile spatiului mioritic, tot astfel sta sa se abata asupra noastra o lovitura de stat sau vreo alta interventie in forta, care sa puna capat caniculei prelungite. Sistemul nostru politic s-a supraincalzit, nu avem nici aer conditionat, nici mijloace de racire a motoarelor.
Degeaba se supara unii intelectuali care se cred elita tarii, insa de fiecare data cand institutiile nu functioneaza, iar reforma nu se produce firesc, apare "omul providential." Desi multi vor crede ca stiu la cine ma refer, ma gandesc la solutiile institutionale, pentru ca avem o criza institutionala. Nu Basescu e de vina pentru situatia de acum si cu atat mai putin Tariceanu (ori Patriciu, dupa cum sugereaza unii anticapitalisti), ci sistemul nostru institutional. Meritul istoric al cuplului Basescu & Tariceanu este de a fi scos in evidenta deficientele institutionale. Ele au fost aratate cu degetul inca din 1991 de cei lucizi, dar cine sa-i bage in seama atunci pe cei care nu se integrasera in sistemul ticalosit al FSN, dirijat de Iliescu, Roman & Compania? Atat Basescu, cat si Tariceanu sunt acum victimele politice ale unui sistem politic pe care in anii 90 l-au ajutat sa se consolideze (fie prin acceptarea unor sinecuri guvernamentale, fie prin sciziuni liberale de pe urma carora au castigat doar antiliberalii). La Judecata de Apoi a politicienilor, fiecare va fi judecat dupa propriile fapte.
Daca ne luam insa dupa neocomunisti, islamo-fascisti, anarhisti, ecologisti sau alte tipuri de antiamericani si anticapitalisti, nu Dumnezeu ne-a pedepsist, ci americanii sunt de vina pentru canicula si incalzirea planetara. si tot americanii sunt de vina pentru ca au doborat sistemul comunist totalitar si ne-au pus in brate o democratie pe care nu putem s-o ducem pana la capat.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.