Intervalul 18 - 22 iunie a debutat cu o piata in crestere, mai semnificativa pe segmentul SIF. BET-FI a inregistrat trei maxime istorice in intervalul analizat. Ultimul dintre acestea a fost inregistrat la finalul sedintei de vineri si este de 80.472

Intervalul 18 - 22 iunie a debutat cu o piata in crestere, mai semnificativa pe segmentul SIF. BET-FI a inregistrat trei maxime istorice in intervalul analizat. Ultimul dintre acestea a fost inregistrat la finalul sedintei de vineri si este de 80.472,76 puncte. Aprecierea saptamanala a acestui indice este de 10,98%. Sedinta de marti a adus deprecieri de peste 1,5% pentru acest indice, insa sedinta de joi a fost una de exceptie, indicele BET-FI apreciindu-se cu 5,77%. Cresterea a fost determinata de decizia CNVM prin care permite achizitionarea de actiuni SIF in limita de 1% din capitalul social pentru fiecare dintre cele cinci SIF pe fiecare dintre fondurile administrate de o societate de administratie de investitii. Tendinta ascendenta a segmentului SIF s-a mentinut si in sedinta de vineri, tendinta care a influentat favorabil intreaga piata. Sedinta de joi a fost si de aceasta data cea mai importanta a saptamanii, valoarea tranzactiilor cifrandu-se la 42,4 milioane euro.
Indicele BET-C s-a apreciat cu 2,76%, pana la un maxim istoric de 6.291,85 puncte. Aceasta reflecta tendinta generalizat-ascendenta a pietei in ultimele doua saptamani.
Valoarea medie zilnica a tranzactiilor incheiate la Bursa de Valori Bucuresti a crescut la 65,38 mil. comparativ cu media de 35,6 mil. lei din saptamana trecuta, informeaza KTD Invest. Valoarea tranzactionata a crescut considerabil, gratie tranzactiilor inregistrate in ultimele doua sedinte ale saptamanii. Acestea s-au cifrat la 326,94 milioane lei, in crestere cu 83,58%. Schimburile cu actiuni emise de Societatile de Investitii Financiare au totalizat 234,6 milioane lei reprezentand 71,75% din rulajul total al saptamanii. Cele mai lichide au fost titlurile SIF Moldova, cu tranzactii in valoare de 72,12 milioane lei, reprezentand 22,06% din rulajul total al saptamanii. SIF Oltenia s-a pozitionat pe locul secund in topul lichiditatii cu tranzactii ce s-au cifrat la 69,5 milioane lei (21,27% din rulajul total al Bursei).

Titlurile Electroputere au crescut de peste 3 ori

Cotatia titlurilor Electroputere a urcat, incepand de saptamana trecuta, de circa 3,4 ori, pana la 0,85 lei pe unitate, in urma anuntului privind selectarea firmei saudite Al Arrab pentru preluarea uzinei din Craiova. Actiunile Electroputere au incheiat sedinta de lunea trecuta in stagnare, valoarea la inchidere fiind de 0,2470 lei/actiune, iar in ultima sedinta din aceasta saptamana, cotatia actiunilor companiei a ajuns la 0,85 lei. Cotatia de vineri este de circa 3,4 ori mai mare decat pretul inregistrat la inceputul saptamanii trecute, inainte ca AVAS sa anunte numele companiei care va prelua Electroputere. In cadrul celor cinci sedinte de tranzactionare din aceasta saptamana, pretul actiunilor s-a majorat cu cote cuprinse intre 14,16% si 14,88%, atingand, la finele sedintei de vineri, nivelul 0,85 lei pe titlu, in urcare cu 14,86% comparativ cu cotatia de joi.
In aceasta saptamana, cotatia actiunilor a avansat cu 97,6%, de la 0,43 lei, la 0,85 lei pe titlu.
Valoarea tranzactiilor cu actiunile societatilor bancare listate la Bursa a fost de 17,6 milioane lei. Banca Transilvania a fost cel mai lichid emitent din acest sector, cu tranzactii de 10,8 milioane lei si o apreciere a cotatiei de 4,76%, urmata de BRD-GSG cu tranzactii in suma de 5,9 milioane lei si o scadere de 1,53%. Banca Comerciala Carpatica a inchis saptamana la nivelul de 0,55 lei asigurand un castig de 0,92%. Sectorul petrolier s-a bucurat de mai mult interes din partea investitorilor si asta s-a observat in cresterea valorii tranzactiilor la 25,74 milioane lei (cu 71% mai mare decat cea a saptamanii precedente). Evolutia a fost de aceasta data crescatoare atat pentru SNP, care a castigat 0,95%, dar si pentru RRC, a carei cotatie s-a apreciat cu 2,72% pana la nivelul de 0,0905 lei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.