Prima sa melodie, "Vantule din zarea-albastra", s-a cantat cu succes pe scena Teatrului Tanase, intr-un concert de muzica usoara, dirijiat de Henry Malineanu. Ar fi cantat cu placere, dar sustine ca nu are nici un pic de voce. "Compozitorii fara inte
Prima sa melodie, "Vantule din zarea-albastra", s-a cantat cu succes pe scena Teatrului Tanase, intr-un concert de muzica usoara, dirijiat de Henry Malineanu. Ar fi cantat cu placere, dar sustine ca nu are nici un pic de voce. "Compozitorii fara interpreti sunt nimeni. Ei scot la lumina creatiile noastre", a spus maestrul Temistocle Popa. Astazi implineste 86 de ani.

"Am compus tot timpul melodii simple, fara probleme de intonatie care sa poata fi interpretate de oricine si sa nu creeze probleme pentru ascultatori. De aceea, cred ca majoritatea pieselor mele au devenit slagare. Interpretii care au cantat melodiile compuse de mine au facut ca ele sa ajunga in casele oamenilor. In general, muzica noastra este datatoare de bucurii si are un rol binemeritat in societate. Povestea slagarului «Lalele, lalele» este foarte simpla. Luigi Ionescu a venit la mine acasa sa vada daca mai am ceva prin sertare, cum spunea el. A dat de aceasta piesa ce nu avea titlu, nu avea nimic, dar era foarte cantabila. Din prima seara in care s-a cantat si pana la sfarsitul vietii lui Luigi Ionescu acest cantec a tinut trena muzicii usoare. Am fost prieten cu toti compozitorii, Ion Cristinoiu, Marius Teicu, Marcel Dragomir, Horia Moculescu, Cornel Fugaru si multi altii. Nu existau relatii de rivalitate intre noi. Intotdeauna am crezut in meseria mea. Nu este important ceea ce credem noi despre noi, ci ce cred altii despre noi. Tot ce am scris am avut bucuria sa placa. Am avut si interpreti nemaipomenit de buni. Drumul actual al muzicii romanesti ar trebui sa arate asa cum arata inainte. Consider ca muzica usoara este o componenta a vietii care mentine un echilibru intre dezmat si tandrete. Sfatuiesc toata lumea sa sadeasca in sufletele copiilor dragostea pentru muzica, sa le faca educatie muzicala si sa promoveze muzica pentru ca ea este toata viata noastra. De cand ne nastem suntem cu muzica dupa noi. Sper sa se intample minunea ca muzica noastra usoara sa revina la ce a fost. Tot muzica as face, daca as putea sa dau timpul inapoi si sa o iau de la capat. Asta am reusit sa invat si asta as face in continuare. Cel mai frumos lucru este sa oferi lumii sunete, nu zgomote, nu cantece desuete.

Regret ca viata trece repede si mai marele regret este ca, oricat am incercat sa inteleg acest lucru, nu am reusit.

As schimba multe in viata mea daca as putea. Mi-am dorit tot timpul sa fie bine in jurul meu si cred ca acest lucru m-a tinut prezent alaturi de colegii mei. Mi-ar placea sa nu mai auzim prin ziare tot felul de mizerii despre oameni care nu stiu ce sa faca cu viata lor. As vrea sa fie o lume mai buna in jurul nostru, mai zambitoare si mai plina de dragoste."


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.