Anterior, Inaltul Tribunal Penal irakian pronuntase alte doua pedepse cu moartea, impotriva fostului ministru irakian al Apararii, Sultan Hashim al-Tai, si a fostului director-adjunct de operatiuni militare in Irak, Hussein Rashid al-Tikriti, acuzati
Anterior, Inaltul Tribunal Penal irakian pronuntase alte doua pedepse cu moartea, impotriva fostului ministru irakian al Apararii, Sultan Hashim al-Tai, si a fostului director-adjunct de operatiuni militare in Irak, Hussein Rashid al-Tikriti, acuzati de genocid. In cadrul aceluiasi proces, instanta a pronuntat si doua pedepse cu inchisoarea pe viata, impotriva lui Farhan al-Joubouri, fost director regional al serviciilor de informatii militare, si a lui Sabir al-Douri, comandantul acelorasi servicii de informatii.
Un al saselea inculpat, Taher al-Ani, fostul guvernator al provinciei Mosul, a fost achitat din lipsa de dovezi, la cererea acuzarii. In timpul operatiunii Anfal, mii de sate declarate "zone interzise" au fost distruse si bombardate, locuitorii lor fiind deportati sau executati. Impotriva acestora au fost folosite si arme chimice.
Procesul impotriva celor sase fosti oficiali irakieni a debutat la 21 august 2006, inculpatii explicand in apararea lor ca operatiunile Anfal au reprezentat un exemplu clasic de lupta antigherila, in cadrul razboiului dintre Irak si Iran, din perioada 1980-1988.
Fara regrete
"Ali Chimicul" a recunoscut deschis ca a ordonat sa se faca uz de arme chimice pentru a-i gaza pe kurzi. "Eu am ordonat armatei sa distruga satele si sa-i stramute pe locuitori", a declarat el, precizand in repetate randuri ca nu a comis "nici o eroare".
Dupa pronuntarea sentintelor, avocatii fostilor oficiali irakieni condamnati au declarat se pregatesc sa faca apel impotriva sentintei, a declarat seful echipei de aparatori, avocatul Khalil al-Doulaimi. "Avocatii vor depune o cerere de apel referitoare la aceste condamnari", a declarat Doulaimi. "Este inutil sa incercam orice demers juridic impotriva verdictelor, dar avem intentia de a face apel orice ar fi", a adaugat el. In ianuarie, acuzatiile formulate in acelasi proces impotriva lui Saddam Hussein au fost abandonate, dupa ce fostul lider de la Bagdad a fost executat prin spanzurare, la 30 decembrie 2006, fiind condamnat intr-un alt dosar legat de moartea a 148 de tarani siiti, la Dujail, in 1980.
Cu doua zile inainte de pronuntarea verdictului in procesul operatiunilor Anfal, organizatia pentru drepturile omului Human Rights Watch a publicat un raport in care denunta gravele erori comise de Inaltul tribunal penal irakian in timpul condamnarii lui Saddam Hussein la pedeapsa capitala, pentru crime impotriva umanitatii. (D.M.)
Campania Anfal
- Ofensivele militare au primit numele de cod Anfal - care inseamna "prada de razboi" - dupa titlul capitolului VIII din Coran, si s-au desfasurat intre februarie si sfarsitul lunii august 1988, relateaza Reuters.
- Numarul victimelor, estimat de grupurile kurde si internationale, variaza intre zeci de mii si 180.000 de persoane.
- In timpul procesului, procurorii au prezentat rapoarte ale serviciilor de informatii militare, ale biroului prezidential si ale comandantilor militari, care detaliaza ierarhia de comanda si ordinele date, de folosire a iperitei (gaz mustar) si a gazului sarin.
- Procesul a demarat la 21 august 2006 si in cadrul lui au fost audiati zeci de martori care au descris atacurile aeriene cu substante chimice, distrugerile din satele de kurzi si modul in care locuitorii acestora au fost urmariti si torturati.
Mii de kurzi, printre care multe femei si copii, au fost luati din satele lor, executati si apoi aruncati in gropi comune, in nordul si sudul Irakului, au declarat procurorii.
- Unele zone au fost declarate "interzise accesului tuturor persoanelor si animalelor", iar trupelor li s-a permis sa deschida focul in voie.
- Avocatii apararii au argumentat ca Anfal a fost o operatiune militara legitima impotriva militiilor kurde care luptau de partea Iranului in conflictul iraniano-irakian, din perioada 1980-1988. Saddam a declarat ca-si va asuma responsabilitatea "cu onoare" pentru orice atac impotriva Iranului, cu arme conventionale sau chimice, insa a negat ca ar fi folosit gaze otravitoare impotriva irakienilor.
- Atacul chimic impotriva satului Halabja, din martie 1988, care a provocat moartea a 5000 de persoane, nu este considerat o parte a operatiunii Anfal.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.