Intarzierea legislatiei de reglementare a pietei pamantului a stagnat mult timp circulatia terenurilor agricole si a blocat, timp de aproape zece ani, procesul de formare a micilor ferme.

Lipsa unei piete funciare functionale a dus la aparitia unui alt fenomen: cumpararea terenurilor agricole de catre straini. Pretul terenului a ramas redus: 533 dolari/ha fata de 8.100 dolari/ha in Franta, 4.000-6.000 de dolari/ha in Anglia, 6.000 de dolari/ha in Polonia sau 2.500-2.700 de dolari/ha in Ucraina sau in Rusia. Preturile reduse au facut ca peste doua milioane de hectare de teren (peste 20% din terenul arabil national) sa fie detinute de cetateni italieni, germani, olandezi, spanioli sau arabi. Acestia au cumparat pamantul la preturi foarte mici comparativ cu cele din tarile lor.


SCHIMBARE. "Politicile rurale romanesti trebuie sa contina elemente legislative si financiare concrete de stimulare a dezvoltarii complexe si durabile.
Satul trebuie scos din economia naturala inchisa si introdus in mediul de afaceri. Economia rurala trebuie transformata, treptat, din economie de subzistenta in economie rurala comerciala", atrage atentia Ion Paun, la finalul studiului.
Romania are nevoie de o agricultura plurifunctionala, competitiva si complementara cu agricultura UE, iar in spatiul rural este necesara o infrastructura moderna.