Intr-o zona de la periferia Londrei a fost ridicat si dat in functiune un complex de locuinte si birouri unic in Marea Britanie. Cladiri suta la suta ecologice, cu un design interesant, cu palarioare tuguiate pe acoperis, inconjurate de gradini, parc
Intr-o zona de la periferia Londrei a fost ridicat si dat in functiune un complex de locuinte si birouri unic in Marea Britanie. Cladiri suta la suta ecologice, cu un design interesant, cu palarioare tuguiate pe acoperis, inconjurate de gradini, parculete, locuri de joaca pentru copii...

Exista, in tarile foarte dezvoltate, constiinta publica si bani suficienti pentru proiecte ambitioase de eficienta energetica. Grupul de dezvoltare BioRegional, asociatia Peabody Trust si arhitectul londonez Bill Dunter au reusit, in numai trei ani, sa ridice, intr-un cartier periferic din Londra, un complex de locuinte si spatii de birouri si de joaca suta la suta ecologic. Complexul The Beddington Zero Energy Development, pe scurt BedZED, este cea mai mare si prima comunitate cu zero-carbon din Marea Britanie. La BedZED locuiesc astazi 220 de oameni, dintre care doar doua treimi sunt rezidenti permanenti, din cealalta categorie facand parte muncitorii care asigura bunul mers al instalatiilor din complex, dar si al pasunilor si spatiilor de parcare din jur.


O SOLUTIE SIMPLA. O vizita la BedZED il lasa cu gura cascata, la propriu, pe orice european, care nu stie de ce la el acasa autoritatile se foiesc, de exemplu, de trei ori inainte sa scoata din buzunar o suma rezonabila pentru ridicarea unor diguri in zonele cu potential de inundatie sau se perpelesc in treburi birocratice pana sa ia o decizie ecologica.
Desi nu foloseste solutii high-tech sau SF, complexul BedZED din cartierul londonez Hackbridge, dat in uz in 2002, reprezinta cea mai eficace solutie ecologica, in care piesa de rezistenta consta in minimalizarea nevoilor de energie a locatarilor. Cladirile de locuinte, orientate spre sud, au capacitatea de a atrage caldura si lumina solara, printr-un fel de ecrane solare reflectorizante amplasate pe acoperisuri. O solutie eficienta, de vreme ce proprietarii lor nu sunt nevoiti sa suporte aceleasi cheltuieli la lumina pe care le au britanicii din centrul Londrei, sustine Simon Corbey, gazda noastra de la BedZED. Tot pentru acoperis, arhitectul a proiectat un fel de coifuri mari si colorate, care se deschid si se inchid in functie de anotimp si au rolul de a ventila aerul. Materialele de constructii sunt capabile sa retina caldura si sa o elimine incet, mentinand astfel o temperatura interna confortabila. La fel ca si celelalte utilitati ale casei, sistemul de canalizare a fost bine gandit. La subsolul fiecarei cladiri, un cazan urias aduna apa de ploaie pentru a o refolosi in punctele sanitare, dar si la udarea gradinilor din jur.  
Apartamentele sunt scumpe aici, la BedZED, dar toate cheltuielile casei abia daca ating jumatate din banii pe care o familie din alt colt al Londrei ii plateste.


Mandrie nationalaIntr-un discurs imperativ despre masurile pe care toti londonezii ar trebui sa le adopte pentru a face fata problemelor puse de incalzirea globala, Ken Livingstone, primarul Londrei, le-a cerut factorilor competenti sa construiasca, in fiecare cartier din capitala britanica, cel putin un complex similar cu cel de la BedZED. Desi costurile unui astfel de complex sunt uriase pentru buzunarul unui stat est-european, de exemplu, Marea Britanie se poate mandri cu rolul sau de lider in solutionarea schimbarilor climatice. In plus, pana in 2016, toate zonele din Marea Britanie ar trebui sa fie regiuni cu zero carbon. Pentru ca acest lucru nu se poate face in timp real, Ministerul britanic al Mediului a anuntat ca cel putin 629.000 de case eficiente energetic ar trebui ridicate in aceasta perioada.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.