O noua tehnologie japoneza iti permite sa controlezi dispozitivele electronice cua€¦ puterea mintii, fara sa mai fii nevoit sa misti nici un deget.

Interfata creier-masina, dezvoltata de Hitachi, analizeaza cele mai mici schimba
O noua tehnologie japoneza iti permite sa controlezi dispozitivele electronice cua€¦ puterea mintii, fara sa mai fii nevoit sa misti nici un deget.

Interfata creier-masina, dezvoltata de Hitachi, analizeaza cele mai mici schimbari in activitatea creierului si traduce aceste fluctuatii in semnale electrice. Un experiment recent a demonstrat cum un tren de jucarie poate fi dirijat prin aceasta metoda. Un reporter a acceptat sa poarte pe cap un dispozitiv legat prin fibre optice la un sistem de mapare, conectat la randul sau, prin intermediul unui computer, la trenuletul cu pricina. Sistemul acesta putea interpreta activitatea cerebrala si, pe baza rezultatelor, transmitea comenzi jucariei. In momentul in care reporterul a activat regiunea frontala a creierului, prin efectuarea unor calcule sau pur si simplu cantand, trenul a demarat in linie dreapta. Daca se oprea din calculat sau din cantat se oprea si trenul.


APLICATII. Aceasta tehnologie poarta numele de topografie optica si a fost utilizata, pana de curand, mai ales in scopuri medicale. Hitachi si producatorul de automobile Honda se intrec insa in folosirea acestei tehnologii pentru o serie de aplicatii comerciale. Cercetatorii Hitachi incearca sa construiasca astfel o telecomanda care sa ii permita utilizatorului sa schimbe canalul doar pe baza preferintei la care se gandeste, in timp ce Honda incorporeaza tehnologia in automobilele generatiei viitoare. Acest gen de interfata om-masina ar putea avea o serie de aplicatii importante in medicina, ajutand de exemplu persoanele paralizate sa continue sa comunice chiar si in situatia in care nu isi mai controleaza nici un muschi. Din 2005, Hitachi a vandut un dipozitiv bazat pe topografia optica, ce permite pacientilor paralizati sa raspunda unor intrebari simple, afirmativ daca fac calcule matematice in minte sau cu "nu" daca nu se gandesc la nimic concret.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.