Norvegia a anuntat ca si-a propus sa devina tara cea mai "curata" din lume, dar ecologistii au contestat dur decizia. Prim-ministrul Jens Stoltenberg (foto) a anuntat ca tara sa va deveni pana in 2050 primul stat cu "zero emisii". Prima parte a planu
Norvegia a anuntat ca si-a propus sa devina tara cea mai "curata" din lume, dar ecologistii au contestat dur decizia. Prim-ministrul Jens Stoltenberg (foto) a anuntat ca tara sa va deveni pana in 2050 primul stat cu "zero emisii". Prima parte a planului prevede depasirea cu 10% a obiectivelor angajate pana in 2012 prin Protocolul de la Kyoto si reducerea cu 30% a emisiilor de gaze cu efect de sera pana in 2020.


ROL. Obiectivele au fost incluse intr-un document intitulat "Cartea alba a climei". Intre alte masuri se numara eliminarea sistemelor de incalzire care folosesc pacura, incurajarea dezvoltarii biocarburantilor (piata va trebui sa creasca pana in 2010 cu 7%), introducerea unei cote privind transporturile si sprijinirea dezvoltarii sectorului energetic "curat". "Norvegia are un rol deosebit in procesul global de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera, in primul rand pentru ca noi producem de foarte multi ani hidrocarburi, cu alte cuvinte carburanti de origine fosila, si in al doilea rand pentru ca suntem o tara bogata. Din aceste motive am decis sa fixam aceste obiective climatice, cele mai ambitioase din lume", a spus prim-ministrul Stoltenberg, citat de France Press. Norvegia este al cincilea exportator mondial de petrol si al treilea exportator de gaze naturale din lume. Reactia ecologistilor a fost foarte dura. "Nu se face nimic, totul e doar vorbarie si praf in ochi", a comentat Thomas Palm, de la Grupul Ecologist Zero.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.