Cine a urmarit miercuri seara Sinteza zilei de la Antena 3 n-a putut sa nu sesizeze un conflict intre mine si Mihai Gadea, moderatorul emisiunii.
Un conflict profesional, desigur.
Mihai Gadea anuntase si pregatise un subiect legat de eternu
Cine a urmarit miercuri seara Sinteza zilei de la Antena 3 n-a putut sa nu sesizeze un conflict intre mine si Mihai Gadea, moderatorul emisiunii.
Un conflict profesional, desigur.
Mihai Gadea anuntase si pregatise un subiect legat de eternul scandal dintre Palate.
Eu mi-am zis ca trebuie sa-l inlocuim cu un alt subiect: pozitia Romaniei la Summit-ul UE de a doua zi in chestiunea Tratatului Constitutional.
Mihai Gadea considera ca, din punctul de vedere al ratingului - decisiv in optiunea unui moderator - , subiectul inspirat din ciorovaiala interna era bine ales.
Eu socoteam ca, din punctul de vedere al ratingului, abordarea felului in care Romania se infatisa la Bruxelles era mult mai eficient.
Cum sa nu fie interesant pentru romani un asemenea subiect?, imi spuneam. Chestiunea Tratatului Constitutional era vitala pentru interesul national. Chiar daca Germania, in efortul de a debloca negocierile, eliminase termenul de Constitutie, suspect francezilor si olandezilor, Tratatul aflat in discutie e o Constitutie pentru statele membre ale UE.
Ca si in cazul unei tari, o Constitutie a UE poate corespunde sau nu intereselor specifice ale unui stat membru.
Marea Britanie considera, de exemplu, ca prioritatea Dreptului Comunitar, prevazuta de Tratat, ar afecta anumite prevederi din dreptul sau intern.
Polonia contesta sistemul de vot, motivand ca el ii da mai putine drepturi in luarea deciziilor la nivel european decat cel al Marilor Puteri.
Francezii si olandezii spusesera Nu la Referendum din teama fata de o Uniune Europeana prea birocratizata.
O astfel de Uniune Europeana - au sustinut multi din Franta si din Olanda, dar nu numai din aceste tari - risca sa fie un soi de Uniune Sovietica de tip nou.
Nomenclaturistilor de la Kremlin le-ar lua locul birocratii de la Bruxelles.
De interesul national tine si pozitia Germaniei in favoarea unei Uniuni Europene centralizate.
In competitia acerba, chiar daca ascunsa opiniei publice mondiale, cu SUA, Germania vede in Uniunea Europeana un mijloc de a supravietui.
De la 1 ianuarie 2007, Romania e membra cu drepturi depline a UE.
Spre deosebire de perioada preaderare, Romania avea acum toate sansele de a-si face auzit punctul de vedere in chestiunea Tratatului Constitutional.
Un punct de vedere in acord cu interesele sale nationale.
Odata adoptat Tratatul Constitutional, prevederile sale sunt obligatorii si pentru Romania.
Ce ne vom face daca unele vor afecta interesele noastre nationale?
Toate acestea erau argumente solide pentru credinta mea ca mandatul delegatiei noastre la Consiliul Uniunii Europene se dovedea o chestiune vitala in randul opiniei publice.
Or, asa cum se vedea inca de miercuri seara, opinia publica nu fusese consultata asupra acestui mandat.
Nu fusesera consultate nici partidele politice, reuniunea de la Victoria, din dupa-amiaza zilei respective fiind mai degraba o intalnire la o cafeluta cu premierul a liderilor de partid decat o consultare. Ca sa nu mai spunem ca Traian Basescu - purtatorul de cuvant al Romaniei la Bruxelles - nici macar n-a catadicsit sa cheme partidele parlamentare la consultari in legatura cu pozitia Romaniei la Bruxelles.
Mult mai grav, opinia publica nu stia nici macar in ultimul ceas care va fi pozitia Romaniei in chestiunea Tratatului Constitutional.
Factorii responsabili - presedintele, premierul, ministrul de Externe - sustineau ca Romania are deja o pozitie pe care delegatia noastra urma s-o afirme la Consiliul European.
In toate tarile membre ale Uniunii Europene fusesera organizate dezbateri publice vii, controversate, despre pozitia delegatiilor la reuniunea de la Bruxelles.
In Romania nu se organizase nici o dezbatere.
Stabii zisi si democratici pusesera la punct pozitia tarii in secret, departe de ochii opiniei publice.
O chestiune cruciala pentru interesele nationale fusese rezolvata in cel mai pur stil ceausist.
Pana la urma, asa cum s-a vazut, Mihai Gadea a trebuit sa cedeze si sa accepte dezbaterea la Sinteza zilei de miercuri, 20 iunie 2007, a subiectului pe care eu il consideram de mare interes public.
Ion Cristoiu, Mihai Gadea, invitatii sai Oana Stancu, Dan Andronic din studio, Adrian Cioroianu si Valentin Stan prin telefon au abordat pe larg si contradictoriu chestiunea felului in care delegatia noastra se va prezenta la Bruxelles.
A doua zi, Mihai Gadea mi-a spus ratingul emisiunii:
O catastrofa!
Romanii au fost mult mai interesati de scandalul Casei lui Dan Iosif si de sfarcurile incinse de canicula ale nu stiu carei starlete din bordelul care e show-biz-ul dambovitean decat de felul in care Romania isi va apara interesele nationale la Bruxelles.
Sa mai spuna cineva ca hartile nu gresesc situand Romania in Europa!


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.