Leul s-a intarit cu aproape trei procente de la inceputul lunii, deoarece investitorii straini sunt atrasi de dobanzile la depozitele in lei si vand euro pentru a cumpara lei.


Moneda nationala a urcat la maximum ultimilor cinci ani f
Leul s-a intarit cu aproape trei procente de la inceputul lunii, deoarece investitorii straini sunt atrasi de dobanzile la depozitele in lei si vand euro pentru a cumpara lei.


Moneda nationala a urcat la maximum ultimilor cinci ani fata de euro, atingand vineri cotatia de 3,1774 lei/euro. De la 1 iunie, leul s-a apreciat cu 2,9%, cursul de schimb coborand de la 3,2724 lei/euro la 3,1774 lei/euro in nici trei saptamani. O evolutie similara au avut si monedele tarilor vecine. In aceeasi perioada, coroana ceha s-a apreciat cu 3,6%, forintul maghiar cu 2%, iar zlotul polonez cu 1,9%.  Analistii financiari spun ca jucatorii straini vand masiv euro pentru a-si mari expunerile pe monezile nationale. Dealerii considera ca aprecierea vine pe fondul unui puternic sentiment pozitiv fata de pietele emergente, corelat cu ratele ridicate ale dobanzilor de pe piata interbancara. "Investitorii sunt atrasi in special de ratele inalte ale dobanzii la depozitele pe termen scurt", spune analistul Florin Catu. El sustine ca exista foarte multa lichiditate la nivel mondial si ca inca tarile emergente sunt foarte atractive pentru investitori.


MASURI. Guvernatorul Mugur Isarescu, prezent la Zurich, a declarat ca BNR nu va interveni direct in piata pentru a stopa intarirea leului decat in cazul in care ar fi "profund ingrijorata" de nivelul aprecierii, informeaza Reuters. "Insa este prea mult sa spunem ca nu vom interveni niciodata, mai ales cand vorbim despre o economie deschisa de mici dimensiuni", a adaugat oficialul roman. Analistii financiari se asteapta ca BNR sa intrevina indirect luni si sa opereze o noua scadere a dobanzilor prin reducerea cu 0,25% a dobanzii de politica monetara.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.