Sase inalti reprezentanti ai fostului regim de la Bagdad au primit ieri, cu mult calm, sentinta in cadrul unui proces de lunga durata. Trei au fost condamnati la moarte, doi la inchisoare pe viata, iar unul a fost achitat.

Inaltul Tribuna
Sase inalti reprezentanti ai fostului regim de la Bagdad au primit ieri, cu mult calm, sentinta in cadrul unui proces de lunga durata. Trei au fost condamnati la moarte, doi la inchisoare pe viata, iar unul a fost achitat.

Inaltul Tribunal Penal Irakian i-a gasit vinovati si i-a condamnat la moarte pe Ali Hassan al-Majid, cunoscut lumii sub numele de Chimicul Ali (el fiind seful programului de arme chimice si biologice al fostului regim), pe fostul ministru al Apararii, Sultan Hashim al-Tai, si pe fostul director-adjunct de operatiuni militare in Irak, Hussein Rashid al-Tikriti. Alti doi oficiali ai fostului regim de la Bagdad - Farhan al-Joubouri, fost director regional al serviciilor de informatii militare, si Sabir al-Douri, comandantul acelorasi servicii de informatii - au primit inchisoare pe viata. Un al saselea inculpat, Taher al-Ani, fost guvernator al provinciei Mosul, a fost achitat ieri, din lipsa de dovezi, la cererea acuzarii. Nici unul dintre inculpati nu si-a recunoscut vina.

Irakienii au primit cu bucurie decizia sentintei in cazul lui Ali Hassan al-Majid, var cu Saddam, judecat pentru genocid. Chimicul Ali, care si-a atras renumele pentru crimele executate cu sange rece la ordinul direct al "macelarului de la Bagdad", a fost condamnat la moarte pentru masacrarea, in 1988, a 182.000 de etnici kurzi in operatiunea Anfal. In urma cu 19 ani, Saddam a ordonat bombardarea Kurdistanului irakian, declarat "zona interzisa". Executantul operatiunii - Chimicul Ali - i-a ucis atunci pe majoritatea locuitorilor celor 2.000 de sate, testand pe ei diferite arme chimice sau lasandu-i sa moara de foame in captivitate. Ramasitele pamantesti ale acestor oameni zac si acum in gropi comune in diverse regiuni din Irak. Putine au fost insa descoperite. Dar amintirea acelor sase luni de groaza nu a disparut. Kurzii continua sa povesteasca despre ororile din 1988 - pentru care, de altfel, Saddam Hussein a fost executat la finele anului trecut.

OI SI GENERATOARE. Ca si in decembrie 2006, cand Saddam si-a executat pedeapsa cu moartea, si acum kurzii au anuntat un adevarat festin pentru ziua in care va fi spanzurat Chimicul Ali. Au cumparat oi ca sa le sacrifice pentru marele eveniment si s-au asigurat ca generatoarele de electricitate nu-i vor lasa balta in momentul in care televiziunile vor transmite executarea sentintei Chimicului Ali.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.