Insula uitata de pe Lacul Morii a prins viata vineri. Muzica a rasunat peste lac, iar doritorii de distractie au luat-o cu asalt.


Fiecare cum a putut. Unii cu bilet, altii cu invitatii, iar bucurestenii curiosi, obisnuiti cu "mocangeala", s-au asezat la spectacol pe dig. Elevii si studentii fara bani, dar cu oarece bafta, au intrat ca voluntari. Vineri erau mai multi pe dig decat pe insula. Si mai critici decat cei care au platit bilet. Insula a devenit o pata de culoare europeana in mijloc de peisaj suburban autohton. Spre seara s-au adunat cam 3.000 pe insula, iar afara era atmosfera de stadion.


MUNCA SI MULTI BANI. Pentru cele trei zile de CokeLive s-a muncit pe rupte si s-au investit foarte multi bani. Spatiul era in paragina atunci cand s-a nascut aceasta idee de festival multicultural. Sute de oameni au curatat, au reamenajat si au montat tot ce a fost nevoie pentru un festival in toata regula. Cei de la companiile organizatoare, Events si Coca-Cola, s-au ales cu un bronz senzational dupa multe zile de munca in plin soare canicular.


CULTURA IN AER. Dincoace de gard, romanii au facut o adevarata parada de fabulos, spirit si traditionalism. Pe malul lacului se facea trecerea de la viata de cartier si balciul autohton la spectacolul european. Cele cateva sute de romani insirati pe dig, de la insula pana-n Crangasi, au combinat elementele recognoscibile ale balciului de duminica, pe care-l stiu cel mai bine, cu o manifestare culturala ca prin vest. Din care n-au inteles mare lucru, dar s-au bucurat. Au priceput ca la concert se merge cu bilet, dar au stat si-au cugetat daca e eficient sa dea o gramada de bani ca sa intre la asa ceva. "Pai, cum sa platesc io 50 de euro pe porcaria asta? Macar daca era ceva, artificii pe scena, mici la gratar, muzica de-a noastra, daa€™ asa, trea€™ sa fiu tampit!", mi-a explicat un nene cu sapca rosie, atasat unei beri, dupa ce-a cugetat indelung. Si pentru ca romanua€™ nostru are spirit de comerciant, viteza cu care cateva familii de bastinasi bronzati excesiv si-au instalat mesele pliante pentru comercializarea ilegala a semintelor prajite, baloanelor colorate si bratarilor fluorescente a fost absolut incredibila. Si targul se desfasura nestingherit chiar langa masina Politiei Comunitare a Sectorului 6. Politistii si comerciantii nu-si vorbeau. Ba isi si evitau privirile. De parca ar fi fost certati de foarte mult timp.


SEMINTE, BAIETI! Asa se face ca inca de pe la inceputul show-ului, cand trupa Simplu incerca din rasputeri sa-si justifice existenta si prezenta in deschiderea festivalului, cei care-au luat malul lacului cu asalt s-au bucurat de sunetul muzicii, in acompaniament de "10 mii punga mare, fetelor! Seminte bune, baieti!" si alte strigaturi. Tot asa la Macy Gray si Pussycat Dolls. Pe ulitele invecinate, familiile de romani iesisera cu toate generatiile lor la porti, pe alte scaune pliante, sa asculte muzica "moca". Si toti calculau posibilitatile de a ajunge pe insula. Dar nu s-a putut. Pentru ca erau 1.000 de oameni care asigurau paza, zona a fost ingradita, iar doua barci pneumatice ale Jandarmeriei au survolat permanent lacul. Nu stiau nici ei de ce s-ar duce acolo, dar tentatia a fost mare pentru toata lumea. Pe pajistea din vecinatate am intalnit si o mamaie care-si pastea capritele, dornica sa intre la concert. Si uite-asa se face cultura in cartier. E si asta un inceput...


Preturi europeneMulti nu si-au permis sa plateasca 94 RON pentru Pussycat Dolls si Macy Gray, 84 RON pentru fiecare dintre urmatoarele doua zile sau abonamentul de 134 RON pentru ambele. La CokeLive s-a putut veni si cu cortul, pretul fiind de 35 RON, dar au fost doar cateva zeci. Dar festivalul a deschis "sezonul" la insula de muzica din Romania. Daca Szigetul vecinilor nostri unguri este deja renumit in toata lumea pentru insula, de anul acesta o avem si noi pe-a noastra.


Rockul scapa turmaDaca in prima seara publicul a fost mai putin receptiv la tot ce se intampla pe scena si in zona de "fun" - cortul Dance, patinoarul de silicon si altele - , rockerii au aratat ca avem si noi public de festival. Poate ca sunt mai obisnuiti cu ideea, de la evenimentele la care s-au dus pana acum in alte tari europene. The Prodigy, Incubus, The Rasmus, The Cult si autohtonii Iris, AB4, Luna Amara si toti ceilalti si-au adus fanii la CokeLive, pe insula si in afara ei, dupa lasarea serii.