Polonia si Marea Britanie se opun oricarui compromis privind tratatul UE, care are sanse minime de a fi aprobat la summitul de la Bruxelles.

Presedintele polonez Lech Kaczynski nu a cedat in fata incercarilor Frantei si Germaniei de a-l convinge sa accepte actualul sistem de vot din Consiliul European, in locul celui "al radacinii patrate", pe care Polonia il sustine cu incapatnare. "Din nefericire, nu pot spune ca snt optimist, dar este datoria mea, ca membru al Consiliului European, sa continuu aceste discutii", a declarat presedintele polonez, dupa negocierile cu Nicolas Sarkozy si Angela Merkel, care s-au incheiat dincolo de miezul noptii de joi spre vineri.

Presedintele Sarkozy i-a propus, fara succes, omologului din Polonia o solutie de compromis care permite unui mic grup de state membre sa ceara reexaminarea unei proiect institutional, chiar daca voturile de care dispun nu sunt suficiente pentru a-si impune proiectul. In acest fel, Polonia ar putea lupta, in continuare, pentru modificarea sistemului de vot, fara a bloca aprobarea Tratatului European.

La opozitia poloneza se adauga si refuzul Marii Britanii de a accepta includerea in tratat a Cartei Drepturilor Fundamentale, care contine referiri clare la dreptul la greva. Londra se opune si aparitiei unui ministru de externe al UE sau platii asigurarilor sociale pentru imigranti.

Aproape toate cele 27 de state membre UE au acceptat actuala formula de vot, prin care majoritatea trebuie sa contina minimum 55% din statele membre, reprezentand 65% din populatia UE.