Summitul UE de la Bruxelles s-a incheiat cu un succes rasunator.  Liderii comunitari au ajuns azi-nopate la un acord privind Tratatul European - document simplificat, menit sa inlocuiasca constitutia comunitara.  Negoc


Summitul UE de la Bruxelles s-a incheiat cu un succes rasunator. Liderii comunitari au ajuns azi-nopate la un acord privind Tratatul European - document simplificat, menit sa inlocuiasca constitutia comunitara. Negocierile au fost extrem de dure dar, participantii au reusit sa gaseasca solutii de compromis, pentru toate domeniile spinoase.

Cel mai controversat capuitol al documentului se referea la sistemul de vot. Polonia era nemultumita de modalitatea de votare a dublei majoritati, propusa de Tratatul constitutional. Potrivit acestui sistem, orice decizie in Consiliul European se poate lua cu aprobarea a 55% dintre tari si 65% din populatiei Uniunii. Potrivit Varsoviei, insa, cest sistem electoral favorizeaza tarile mari, in detrimentul celor mici si mijlocii. Autoritatile de aici au propus un alt mod de vot - bazat pe radacina patrata din numarul de locuitori din fiecare stat membru. Dupa discutii indelungate, liderii UE au gasit o solutie de compromis. Sistemul de vot cu radacina patrata va fi pastrat pina in anul 2014, dupa care se va intra intr-o perioada de tranzitie de doi ani. In intervalul 2014-2016, amebele modalitati de vot vor putea fi folosite la CE, iar principiul dublei majoritati va fi introdus exclusiv, abia din 2016.

Parrticipantii la summit au gasit o solutie si pentru Carta Drepturilor Fundamentale - document contestat vehement de Marea Britanie si un capitol extrem de dificil al negocierilor.

Astfel, carta va avea caracter juridic, dar nu s-a decis deocamdata, daca va fi inclusa in tratat, sau se va face doar o referire la ea. Bruxellesul a facut, insa, o mare concesie Londrei, acceptind ca aceasta Carta, sa nu aiba suprematie asupra legislatiei interne din Regatul Unit.

Un alt ncapitol contestat de Anglia a fost infiintarea postului de ministru de externe al UE. Liderii comunitari au decis sa infiinteze aceasta functie, asa cum era ea prevazuta in constitutia UE. La cererea Londrei, insa, titulatura portofoliului va fi modificata in "Inalt reprezentant pentru Politica Externa si de Securitate." Cancelarul german, Angela Merkel crede ca acest comporomis este acceptabil, deoarece, schimbarile sunt doar la nivel de nume.

Acordul prevede si cresterea rolului paralmentelor nationale in luarea deciziilor la nivel comunitar. Prin aceastastipulare, liderii comunitari incearca sa spulbere rezervele olandezilor, care se tem ca UE se va transforma intr-un superstat, iar ei isi vor pierde identitatea nationala. De aseemenea, locuitorii din acesata tara refuza o lege comunitara suprema, ca sa nu-si piarda din libertatile oferite de legisltaia locala, extrem de permisiva. (libertati precum casatoriile homosexuale sau dreptul la eutanasie).

Succesul de la Bruxelles deschide calea pentru o conferinta interministariala, in cadrul careia se va elabora textul exact al Tratatului. Acesta trebuie finalizat pina la sfirsitul anului in curs, pentru a putea intra in vigoare, odata cu alegerile pentru Paralmentul European, din 2009.

Premiarul si presedintele Romaniei, prezenti si ei la Bruxelles, au declarat ca sunt incintati de rezultatul discutiilor si spera ca noul tratat sa faca Uniunea Europeana ma puternica.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.