Multiplul campion olandez a laudat calitatea jocului practicat de pensionarii dintr-un parc local.

Sahistii prezenti la Turneul Regilor de la Bazna si-au ales moduri diferite de relaxare inaintea obositoarelor partide. Daca Maia Ciburdanidze si Henrique Mecking au ales sa se roage, fiecare in cultul sau, olandezul Jan Timman a preferat sa viziteze Sibiul in ziua libera pe care a avut-o. Timman, in virsta de 55 de ani, de noua ori campion al Olandei si candidat la titlul mondial in anii 80 si inceputul anilor 90, a venit la turneul de la Bazna impreuna cu sotia sa, Geertie, o olandeza de 33 de ani. Tot cu sotia Timman a mers si la Sibiu, unde, dupa ce a luat masa de prinz la un restaurant, a vizitat centrul Capitalei Culturale a Europei in 2007.

Olandezul s-a declarat incintat de Sibiu, remarcind influenta germana in stilul arhitectonic al cladirilor si comparind orasul cu capitala Cehiei, Praga. Prima oprire a fost la biserica romano-catolica din Sibiu, unde sotia sahistului a filmat citeva cadre din interior, dupa care urmatorul obiectiv a fost Muzeul Brukenthal. Timman si sotia sa au zabovit in fata unor tablouri ale pictorilor Scolii olandeze, au vazut reprezentari grafice ale Amsterdamului si s-au amuzat constatind ca au venit pina la Sibiu ca sa vada picturi batave.

Plimbarea prin centrul orasului a continuat spre biserica evanghelica. Acolo, cei doi au avut surpriza de a intilni un grup de turisti din Olanda, care aveau si ghid in limba olandeza, "cu accent german", cum a remarcat Geertie. Astfel, Timman si sotia sa au putut asculta istoria bisericii chiar in limba lor materna si s-au amuzat cind ghidul le-a explicat turistilor cum sa trimita o carte postala din Romania, fara a fi inselati la pretul timbrului.

Dupa vizitarea bisericii evanghelice, sahistul si sotia sa s-au indreptat spre faimosul Pod al Minciunilor si au fost surprinsi cind au constatat ca pe sub el nu trece nici o apa. Obositi de atita mers prin oras, s-au oprit citeva minute la o terasa aflata in imediata apropiere a podului, pentru a-si recapata fortele la un pahar de bere. Geertie a povestit cum juca sah in copilarie si cum a fost nevoita sa aleaga intre acest sport si fotbalul. "Jucam fotbal cu baietii, ca eram prea buna ca sa joc cu fetele. Acum imi pare rau ca am ales fotbalul, pentru ca in Olanda acest sport practicat de femei nu este prea popular", a spus sotia lui Timman pentru MEDIAFAX, adaugind ca inca mai joaca sah, dar numai cu computerul. Geertie a marturisit ca nu a jucat niciodata sah cu sotul ei. "El este prea bun si m-ar bate fara probleme. Prefer sa joc cu computerul, desi pierd de multe ori. Mai reusesc si cite o remiza si atunci sint foarte fericita", a afirmat sotia sahistului.

Vizita in Sibiu nu se putea incheia fara a urca in turnul din centru, de unde cei doi olandezi au putut admira orasul de la inaltime. Dupa citeva fotografii si o coborire obositoare pe scarile inguste ale turnului, care i-a amintit lui Timman de o durere de genunchi mai veche, olandezii au pornit incet spre microbuzul ce ii adusese de la Bazna la Sibiu. In drum, au profitat sa vada si biserica ortodoxa, care insa era in renovare, iar apoi au trecut printr-un mic parc, unde mai multi batrinei erau strinsi ciorchine deasupra unei table de sah. Zimbind, Timman s-a apropiat de ei si a aruncat o privire pe tabla de joc, spunind apoi ca meciul se va termina remiza si ca cei doi nu jucau rau deloc. Sahistul olandez nu a parasit Sibiul fara a-si cumpara ca "suvenir" o sticla de coniac Miorita, vechi de 18 ani, cum scria pe eticheta.

Joia remizelor la Turneul Regilor

Toate cele cinci partide disputate, joi, in runda a sasea a competitiei internationale de sah Turneul Regilor de la Bazna s-au incheiat remiza, pe primul loc in clasamentul general aflindu-se in continuare rusul Aleksander Khalifman, la egalitate de puncte cu armeanul Rafael Vaganian. Ungurul Zoltan Ribli a incheiat remiza la mutarea 32 meciul cu brazilianul Henrique Mecking, celelalte partide terminindu-se tot la egalitate, astfel: Mihai Suba - Aleksander Khalifman (la mutarea 15), Maia Ciburdanidze - Lajos Portisch (la mutarea 21), Ulf Andersson - Rafael Vaganian (la mutarea 14), Andrei Sokolov - Aleksander Beliavski (la mutarea 28), in timp ce Jan Timman a avut zi libera. Vineri au fost programate partidele: Rafael Vaganian - Andrei Sokolov, Lajos Portisch - Ulf Andersson, Aleksander Khalifman - Maia Ciburdanidze, Henrique Mecking - Mihai Suba si Jan Timman - Zoltan Ribli, in timp Aleksander Beliavski va avea zi libera.

Urmareste pe www.turneulregilor.ro desfasurarea online a partidelor de la Bazna.