Primaria Capitalei este obligata, printr-o decizie definitiva si irevocabila a Curtii de Apel, sa aprobe proiectul imobiliar privat al omului de afaceri Costica Constanda pe un teren de pe malul lacului Floreasca si sa-l despagubeasca cu 17 milioane de euro.

Instanta a obligat Primaria Capitalei sa-i aprobe proiectul urbanistic omului de afaceri Costica Constanda si sa-l despagubeasca pe acesta cu 17.758.210 euro, suma reprezentind veniturile pe care acesta considera ca le-ar fi obtinut in urma valorificarii spatiilor de birouri si a locuintelor ce le-ar fi construit in zona. Decizia instantei este definitiva si irevocabila.

Primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, a declarat ca suma solicitata ca despagubire de omul de afaceri nu va fi platita din bugetul local, ci in solidar, de catre consilierii municipali care s-au opus proiectului. "Nu am o expertiza juridica, dar parerea mea - pentru ca a fost un vot nominal - este ca vor plati cei care au cauzat, prin votul lor, acest prejudiciu. Deci cei care s-au opus acelui proiect", a afirmat Videanu, care a adaugat ca proiectul Bordei va fi discutat in prima sedinta a CGMB. "Eu am obligatia sa respect hotarirea instantei si va trebui, in prima sedinta, sa propun spre dezbatere PUZ-ul Bordei. La rindul lor, consilierii municipali sint obligati sa il aprobe", a precizat edilul Capitalei. Adriean Videanu a mai spus ca i-a dat tot timpul dreptate lui Constanda in litigiul pe care acesta l-a avut cu primaria, insa decizia nu i-a apartinut lui, ci consilierilor municipali.

Litigiul dintre Primaria Capitalei si omul de afaceri Costica Constanda se judeca de mai bine de trei ani. Municipalitatea s-a opus, in repetate rinduri, solicitarii omului de afaceri Costica Constanda de a construi un ansamblu rezidential in zona cunoscuta sub numele de Parcul Bordei. Primaria Capitalei si-a mentinut decizia privind restrictiile de construire pe terenul respectiv, invocind faptul ca zona este protejata de legea monumentelor istorice, precum si prin faptul ca, in PUG, terenul este incadrat ca zona V4 - adica zona verde destinata exclusiv pentru agrement. De asemenea, o dispozitie a primarului general, Adriean Videanu, interzice transformarea zonelor V1A (parcuri si gradini publice) prin documentatii de urbanism (PUZ-uri) in zone edificabile (destinate constructiilor). Constanda a obtinut in instanta dreptul de a construi in Parcul Bordei cladiri cu destinatia de hoteluri si birouri, potrivit proiectului de urbanism depus de acesta la Primaria Capitalei.

Costica Constanda este proprietarul a 3,3 hectare de teren de pe malul lacului Floreasca, suprafata obtinuta in 2004, printr-un schimb de terenuri intre el si municipalitate. El a vindut deja o parcela de teren in suprafata de cinci mii de metri patrati unor ucraineni, situata pe latura din Strada Turgheniev, la jumatatea drumului dintre resedinta lui Traian Basescu si Strada Eliade.