Rudele! Persoanele incadrate in aceasta categorie, cand te solicita, e musai sa le ajuti, mai ales daca sunt foarte tinere.     Ieri am primit o scrisoare de la nepoata mea Daniela. Si-a inceput cu "Scumpa mea matusa", deci situatia era disperata. A intrat in subiect de la prima fraza. Ii vine in vizita soacra, de la Piatra-Neamt! Iar soacra este o foarte buna gospodina si, probabil, se asteapta la minuni din partea nurorii. Numai ca nora are o matusa, pe care soacra inca n-a cunoscut-o! Hm! Daniela stie sa gateasca, dar n-are timp. Si-a luat o saptamana de concediu ca sa-si plimbe soacra prin Timisoara si vrea sa-i arate cat de bine gateste si ea. Doar n-o s-o duca mereu la restaurant! Asa ca Daniela mi-a scris, cerandu-mi doar o reteta de week-end! Doar de un desert deosebit! Dar ce ma fac eu acum? Soacra asta a ei se pricepe la bucatarie si nu stiu cum s-o "zapacesc", asa cum vrea Daniela. Eu am fost la niste prieteni in Piatra-Neamt si am vazut de ce minuni sunt in stare gospodinele de pe acolo. M-au facut praf cu specialitatile lor din peste, cu pastravii lor afumati in crengi de brad, cu placintele lor, cu tocanitele, cu garniturile lor din ghebe murate, borsul de sfecla cu smantana... Cum s-o uimeasca nepoata mea pe soacra-sa?     LA TREABA! M-am infipt cu convingere in caietul meu cu retete si am inceput sa triez tot ce aveam mai deosebit. Prajituri cu fructe de sezon, tarte, torturi, creme, spume, inghetate, toate au fost trecute in revista. In zadar! Nu-mi placea nimic! Toate pareau obisnuite. Imi venea in minte figura dezamagita a Danielei cand va citi scrisoarea. O reteta ca oricare alta, pe care o putea gasi si singura, intr-o carte de bucate, nici vorba! Renumele meu, facut praf! Ah! Trebuie sa gasesc eu ceva, nu se poate sa nu-mi ajut nepoata! Ceva, ceva... trebuie sa iasa de data asta si am inceput sa rasfoiesc din nou. La inghetate am gasit un biletel, cu o reteta, de prin anii a€™70.     PERFECT! Deci trei oua, 250 g zahar pudra, 300 g frisca si, dupa dorinta si imaginatie: o lingura cacao, nuci prajite si pisate mai mare, stafide, coaja de portocala zaharisita sau din dulceata, visine din dulceata, esenta de rom. Si se pregateste asa: cele trei albusuri se mixeaza pana se face o spuma tare, se incorporeaza pe rand cele trei galbenusuri, se adauga (in ploaie) zaharul pudra, apoi cacao cernuta si esenta de rom. Se inceteaza mixarea si se adauga frisca, amestecand usor pana la incorporare. Se toarna totul intr-un vas curat (fara miros) si se da la congelator pentru o ora. Se scoate, se adauga nucile pisate si ce mai vrem, apoi se pune la rece. Poti face si alt fel de inghetata, cu nes in loc de cacao, cu vanilie etc. Se pot pune unul peste altul straturile, adaugand intre ele tot ce dorim, formand un tort, pe care-l putem scoate din forma, daca-l bagam putin in apa fierbinte, si-l rasturnam pe un platou. Dupa ce servesti, restul bagi in congelator.   Si daca faci mai multe feluri si cu o lingura iei din fiecare si umpli un pepene galben, tinut la rece, pe care l-ai captusit cu un puf de zahar pudra?! Il ornezi cu frunze de menta si ceva fructe? Si-l pui pe masa pe un platou inconjurat de farfurioare si tacamuri pentru desert? Vezi?! Numai putin trebuie ca imaginatia s-o ia razna! Si uite asa salvez si nepoata!