Productia de energie electrica la Hidrocentrala Portile de Fier a scazut cu 35-40% din cauza lipsei precipitatiilor, a declarat directorul Sistemului Hidroenergetic si de Navigatie Portile de Fier, Teodor Pavelescu.

Potrivit sursei citate, productia de energie electrica in cadrul Hidrocentralei Portile de Fier a fost afectata in mod negativ de lipsa precipitatiilor. "Luna iunie ne obisnuise cu debite ca medie de 6.400-6.500 m/s. Anul acesta, in primele 20 de zile ale lunii iunie, debitele Dunarii au fost in medie de 4.100 m/s, ceea ce inseamna o scadere de 35-40% a debitului lunii si a productiei de energie electrica. Productia pentru luna iunie a anului trecut a fost de 17.000 MW, iar anul acesta de doar 11.000 MW. Debite la fel de scazute la Hidrocentrala Portile de Fier au fost inregistrate in anul 1996, de 2.600 m/s", a precizat directorul Sistemului Hidroenergetic si de Navigatie Portile de Fier.

Potrivit aceleiasi surse, prognoza pe zilele urmatoare stabilita de specialistii Hidroelectrica este in usoara scadere, dupa ce s-a constatat lipsa precipitatiilor in bazine. Daca seceta se mentine conform prognozei meteorologice si in lunile iulie si august, lipsa precipitatiilor va afecta in continuare productia de energie electrica.

Hidrocentrala Portile de Fier livreaza aproximativ 12% din necesarul anual de energie electrica pe tara.

Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca autoritatile nu intentioneaza sa reduca productia de electricitate sau sa majoreze pretul energiei electrice din cauza secetei, iar siguranta sistemului energetic national nu este periclitata.

Hidroelectrica a anuntat ca va utiliza apa pentru producerea energiei electrice avind ca prioritate alimentarea cu apa potabila si industriala, irigatii si alte nevoi sociale, ca urmare a declararii starii de calamitate in agricultura in 34 de judete, de catre Guvern.