Presedintele Parlamentului European, Hans-Gert Poettering, a mentionat ieri o evolutie in pozitia Poloniei, care accepta "principiul" votului cu majoritate dubla prevazut in noul Tratat european, relateaza Mediafax.
"Exista o evolutie in poziti
Presedintele Parlamentului European, Hans-Gert Poettering, a mentionat ieri o evolutie in pozitia Poloniei, care accepta "principiul" votului cu majoritate dubla prevazut in noul Tratat european, relateaza Mediafax.
"Exista o evolutie in pozitia Poloniei, deoarece accepta de acum inainte principiul dublei majoritati", a declarat Poettering, dupa ce a fost primit, in cursul diminetii, de cancelarul german Angela Merkel. "Ceea ce a propus Polonia in timpul noptii este sa continuam cu procedura din Tratatul de la Nisa pana in 2020, apoi sa introducem sistemul de vot cu majoritate dubla", a precizat crestin-democratul german. Acest sistem, despre care Polonia considera ca favorizeaza Germania, prevede ca o decizie este adoptata daca reprezinta 55 la suta dintre statele membre si 65 la suta din populatia Uniunii Europene.
Kaczynski cedeaza
Premierul polonez Jaroslaw Kaczynski a declarat, ieri, ca, in cazul in care nu va exista un acord asupra propunerii Poloniei privind modificarea sistemului de vot in UE, este pregatit sa ia in calcul alte optiuni, relateaza Reuters. "Daca nu va exista un acord pe tema sistemului de vot bazat pe radacina patrata, atunci putem discuta alte solutii", a spus Kaczynski la o conferinta de presa.
Politica adoptata de Polonia, care blocheaza obtinerea unui compromis in privinta Tratatului european la summitul UE de la Bruxelles, este generata de ura impotriva Germaniei, a declarat liderul ALDE din Parlamentul European, Graham Watson, citat de Deutsche Welle, in pagina electronica de vineri. Polonia fratilor Kaczynski exclude orice compromis in privinta ponderii votului in Consiliul UE, respingand in continuare dubla majoritate, sub pretextul ca un astfel de sistem avantajeaza Germania.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.