Delegatia Permanenta a PLD a adotat, vineri, o rezolutie prin care face apel la partide si la societatea civila sa initieze o dezbatere pentru reconstructia institutionala a Romaniei, prin modificarea Constitutiei, cu obiectivul final al fondarii unei "Noi Republici". Presedintele PLD, Theodor Stolojan, a declarat, la finalul Delegatiei Permanente, ca rezolutia liberal-democrata vine ca un raspuns la falimentul arhitecturii institutionale a Romaniei si la lipsa de interes manifestata de Guvern privind organizarea de dezbateri pe problemele de actualitate ale UE. "Facem apel la partidele politice si societatea civila pentru demararea unei dezbateri serioase privind reconstructia institutionala a Romaniei prin modificarea Constitutiei, cu obiectivul final al fondarii unei Noi Republici", se arata in rezolutia PLD.

O initiativa similara a venit si din partea unor intelectuali apropiati presedintelui Traian Basescu. De altfel, teoria privind adoptarea unei noi republici a fost discutata in cadrul unei intilniri pe care Basescu a avut-o recent, la Neptun, cu mai multi intelectuali, printre care Andrei Plesu, Gabriel Liiceanu, Horia-Roman Patapievici si Traian Ungureanu.

Din aceasta perspectiva, hotarirea PLD pare sa respecte "strategia" stabilita de Cotroceni. Virf de lance, acelasi Valeriu Stoica. Liderul PLD a gasit o modalitate de a forta mina Parlamentului pentru revizuirea Constitutiei: un referendum la care populatia sa se pronunte daca vrea republica parlamentara, prezidentiala consolidata sau prezidentiala "pura". "Cetatenii se pronunta pentru una dintre aceste variante, dupa care Parlamentul va proceda ca atare. Nu cred ca vor exista parlamentari care sa se opuna vointei populare", a declarat pentru "Cotidianul" Valeriu Stoica. De regula, atunci cind se pune problema revizuirii Constitutiei, Parlamentul adopta legea de revizuire, dupa care urmeaza ca aceasta sa fie sau nu validata prin referendum.

Tipuri de republici Republica prezidentiala "pura": presedintele (ales prin vot popular) este in acelasi timp si prim-ministru

Republica prezidentiala consolidata: presedintele (ales prin vot popular) detine si puterea executiva, premierul avind mai mult un rol de administrator

Republica parlamentara: presedintele este ales de Parlament; premierul are o putere foarte mare