Artistul britanic a primit laurii dupa ce o lucrare de-a sa, compusa din mii de pilule, a fost vinduta la un pret-record de 19,2 milioane de dolari in cadrul unui maraton de licitatii londoneze, arata NewsIn. Dulapul farmaceutic din metal "Lullaby Spring", ce gazduieste peste 6.000 de pastile, fiecare dintre ele pictata manual, a fost ticluit de Damien Hirst in 2002. Acum doua zile, intr-o licitatie organizata de Casa Sotheby’s, lucrarea a furat ochii unui cumparator anonim si a devenit cea mai scumpa opera de arta vinduta vreodata de un artist in viata. Evenimentul a avut loc la doar 24 de ore dupa ce conationalul lui Hirst, Lucian Freud, vinduse un portret cu aproape 16 milioane de dolari, devenind pentru scurt timp cel mai scump artist european in viata.

Damien Hirst l-a detronat astfel pe americanul Jasper Jones, detinatorul titlului timp de 18 ani. Jones stabilise recordul inca din 1989, cind pictura sa "False Start" a fost vinduta cu suma de 17,1 milioane de dolari, cu doua milioane mai putin decit a adunat acum lucrarea britanicului. Damien Hirst este cunoscut mai ales pentru seria de lucrari "Natural History"", in care animale moarte si, uneori, bucati taiate din acestea sint expuse in acvarii, dar si pentru o lucrare cu un craniu incrustat cu diamante.

Vinzarea de joi de la Sotheby's a adus incasari de aproximativ 150 de milioane de dolari. La rindul ei, casa rivala Christie’s a reusit incasari-record in Europa, de circa 475 de milioane de dolari, in decursul unei singure saptamini. Mai mult decit atit, expertii estimeaza ca cifra totala a vinzarilor de arta de la Londra din aceasta saptamina, s-a apropiat de un miliard de dolari.