Unii dau vina pe un cutremur puternic, care ar fi crapat albia apei statatoare, secind-o in intregime. Altii vorbesc despre un fenomen glaciar obisnuit.

Lacul se intindea pe 4-5 hectare in regiunea Magellan, din Patagonia, si era hranit in mare parte de apa topita din ghetari. "In martie am patrulat zona si totul era normal. Ne-am intors in luna mai si, spre surprinderea noastra, lacul disparuse complet", se mira seful regional al Directiei Silvice din Chile, Juan Jose Romero, citat de Reuters. "Tot ce ramasese erau bucati mari de gheata, intinse pe fundul uscat al lacului, si o fisura enorma", continua acesta. Directia Silvica Nationala a statului sud-american a inceput deja investigatiile. In doua saptamini, o echipa de geologi se va reuni la locul misterioasei disparitii, aflata la 2.000 km distanta de capitala Santiago. Imaginile din satelit vor fi examinate la rindul lor.

Una dintre teorii este scurgerea apei printr-o crapatura facuta de un cutremur in albia lacului, adinc de peste 30 de metri. Un posibil vinovat ar fi chiar cutremurul puternic, de 6,2 grade pe scara Richter, care a lovit zona invecinata Aysen in aprilie, cauzind peste 50 de alunecari de teren. Mai mult decit atit, sudul Chile-ului a fost incercat de mii de trepidatii minore ale pamintului in acest an. Geologul chilian Gino Casassa, unul dintre cei 63 de experti participanti la al doilea raport ONU privind incalzirea globala, a spus insa publicatiei La Tercera ca lacul ar fi disparut din cauza unui fenomen glaciar frecvent intilnit. Volumul apei a crescut subit, de vina putind fi o eruptie vulcanica, un cutremur, o avalansa sau o portiune dintr-un ghetar cazuta in apa. Apoi a luat fiinta un tunel de gheata sub lacul chilian, care a scurs apa inspre ocean. Astfel, incalzirea globala este considerata vinovata si de aceasta data.