Prima zi a summitului UE de la Bruxelles s-a incheiat fara rezultate remarcabile. Discutiile au fost dure, atmosfera tensionata, dar negocierile privind Tratatul european n-au avansat prea mult.



Cancelarul german Angela
Prima zi a summitului UE de la Bruxelles s-a incheiat fara rezultate remarcabile. Discutiile au fost dure, atmosfera tensionata, dar negocierile privind Tratatul european n-au avansat prea mult.



Cancelarul german Angela Merkel care detine si presedintia semestriala a UE a anuntat ca tratativele vor continua, dar rezultatele finale sint inca incerte. Spiritele au fost incinse de citeva domenii spinoase asupra carora nu s-a cazut de acord: sistemul de vot (contestat de Polonia), Carta drepturilor fundamentale (respinsa de Marea Britanie) si transferul de putere intre Bruxelles si institutiile nationale.

Presedintele Parlamentului European, Hans-Gert Poettering, a participat si el la discutii in prima zi a summitului. La iesirea de la negocieri, el a organizat o conferinta de presa in care a exprimat pozitia PE fata de prevederile tratatului. Poettering considera ca e necesar ca statele membre sa ajunga la un acord cit mai curind posibil si a atras atentia liderilor UE sa nu recurga la extreme si sa accepte "o solutie usoara".

Presedintele PE considera ca tratatul ar trebui sa faca Europa mai puternica. Prin urmare, unele capitole nu pot fi abordate cu usurinta sau cu o viziune ingusta. Poettering crede ca sistemul de vot nu ar trebui modificat, asa cum cere Polonia, ci Varsovia ar trebui sa fie mai flexibila pentru rezolvarea acestei crize. "Uniunea Europeana a fost solidara cu Polonia atunci cind Rusia a interzis importurile de carne din aceasta tara. Varsovia ar trebui sa stie ca solidaritatea nu e un drum cu un singur sens", a spus Poettering. Oficialul european a adoptat insa o pozitie mai moderata cind a fost intrebat cum ar trebui pedepsita Polonia pentru problemele create. "Populatia din aceasta tara sprijina ideea unei Europe asa cum o vrem si noi. E un stat membru foarte important, sintem recunoscatori Poloniei pentru ceea ce a facut cu ani in urma, pentru activitatea lui Lech Walesa si a sindicatului Solidaritatea. Totusi, nu cred ca ar trebui sa adopte o astfel de pozitie fata de UE. Sper ca Guvernul polonez sa dea dovada de responsabilitate si sa accepte un compromis", a spus Poettering. El nu agreeaza nici ideea renuntarii la simbolurile UE (drapelul, imnul etc.) si spune ca trebuie gasita o solutie pentru ca acestea sa fie folosite in continuare, chiar daca ele nu vor mai aparea concret in tratat. In privinta Cartei drepturilor fundamentale si a infiintarii postului de ministru de externe al UE, Poettering a exprimat o pozitie clara: Carta ar trebui adoptata o data cu tratatul, iar prevederile sale trebuie sa fie obligatorii. De asemenea, functia de sef al diplomatiei comunitare ar trebui infiintata cit mai curind.

La summit se vor aborda si alte probleme, precum colaborarea politieneasca intre statele membre, cooperarea la Marea Neagra si securitatea energetica. Participantii vor sa semneze un acord prin care tarile UE se angajeaza sa ofere asistenta unui alt stat comunitar aflat in criza energetica. Presedintele Traian Basescu a declarat ca Romania e interesata de acest proiect.

Irina Moldovan (Bruxelles)


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.