Aproximativ o suta de romi romani exclusi dintr-o tabara special amenajata pentru nomazi, la Milano, au fost implicati in ciocniri violente cu politia italiana, in timpul carora i-au atacat si pe alti tigani ocupanti "legali" ai unei tabere inveci
Aproximativ o suta de romi romani exclusi dintr-o tabara special amenajata pentru nomazi, la Milano, au fost implicati in ciocniri violente cu politia italiana, in timpul carora i-au atacat si pe alti tigani ocupanti "legali" ai unei tabere invecinate.
Tensiunile din tabara pentru nomazi de pe strada Triboniano, de la marginea de nord-vest a orasului Milano, au izbucnit dupa ce circa 20 de familii de tigani au primit ordin de evacuare, deoarece nu corespundeau criteriilor stabilite de administratia orasului pentru a fi gazduiti in tabara respectiva, si anume sa nu aiba antecedente penale si sa aiba in intretinere copii minori. Cu ajutorul a trei butelii de gaz, romii exclusi din tabara au dat foc mai multor gramezi de gunoaie, determinand interventia pompierilor si fortelor de ordine. Ei au lansat, de asemenea obiecte in directia politistilor, unul dintre acestia fiind ranit si transportat la spital. "Vor sa ne ia totul", a spus un barbat sosit din Romania in Italia in urma cu 13 ani. "Primaria spune ca pentru a fi acceptati in tabara trebuie sa avem copii minori. Dar eu am 53 de ani, iar copiii mei sunt deja mari. Cum sa fac, in aceste conditii?", a adaugat el, citat de Mediafax. "Pentru noi, romii, este dificil de gasit un loc de munca. Acum vor sa ne evacueze si din tabara", a mai spus acesta. Familiile de romi protestatare au incercat sa patrunda intr-o alta tabara pentru nomazi, aflata in apropiere, ceea ce a dus la declansarea unei dispute cu ocupantii adapostului respectiv, si ei tot de etnie roma. In urma tratativelor, primaria din Milano le-a permis romilor expulzati din tabara pentru nomazi sa petreaca noaptea intr-un adapost social al municipalitatii. Tiganii au acceptat si conditia separarii barbatilor de femei si copii, urmand sa se intalneasca din nou cu reprezentantii Primariei, pentru a incerca sa gaseasca impreuna o solutie pe termen mai lung.
Planuri de siguranta
Guvernul italian si autoritatile locale din mai multe metropole din Peninsula (printre care Roma, Milano sau Torino) au decis in urma cu o luna implementarea unor planuri de siguranta, ca urmare a plangerilor tot mai numeroase din partea cetatenilor, cu privire la neplacerile cauzate de locuitorii taberelor de romi - dintre care marea majoritate provin din Romania - care ocupa abuziv spatii publice din orasele italiene si provoaca o crestere a ratei infractionalitatii in zonele respective. Asa-numitele "pacte de siguranta" prevad, printre altele, transferarea etnicilor romi din baracile improvizate in centrul oraselor, in tabere special amenajate, de la marginea acestora, dincolo de soseaua de centura. Aici, Ministerul de Interne s-a oferit ofera sa puna la dispozitia autoritatilor locale echipaje de politie suplimentare, sa instaleze camere de supraveghere video si sa ofere servicii de incluziune sociala.
Campioni la infractiuni
Potrivit raportului privind criminalitatea prezentat de ministrul de Interne Giuliano Amato, romanii din Italia formeaza comunitatea imigranta care comite cele mai multe omoruri, violente sexuale si furturi din Peninsula. Potrivit raportului, o persoana din trei denuntate pentru omor este straina si de cele mai multe ori nu are permis de sedere in Italia. Strainii care comit infractiuni in Peninsula provin din tarile care furnizeaza si cel mai mare numar de imigranti ilegali, anume Romania, Albania si Maroc. Potrivit Mediafax, in timp ce romanii ocupa primul loc in ceea ce priveste omorurile, violentele sexuale, extorcarile sau furturile din buzunare, albanezii ii devanseaza in ceea ce priveste furturile din locuinte, iar marocanii in domeniul tentativelor de omor si al agresiunilor fizice.
Raportul Ministerului de Interne mai releva faptul ca un italian din patru se teme de criminalitate, iar teama a cunoscut o "crestere semnificativa" in ultimii ani, in special in regiunile din nord-estul tarii. (B.C.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.