Lansati la 14 ani intr-un film, gemenii Lech si Jaroslav Kaczynski fac legea in Polonia, practica euroscepticismul si isi branduiesc partidul cu ratuste galbene.

Puterea Poloniei se afla de un an in miinile unuia dintre cele mai bizare cupluri politice. Presedintele Lech Kaczynski si premierul Jaroslav Kaczynski nu socheaza doar prin asemanarea lor fizica, ci si prin mesajele lor homofobe, ultranationaliste si prin atitudinea de fronda fata de Uniunea Europeana. Pina sa puna bete in roatele UE, cei doi politicieni s-au lansat la 14 ani intr-un film de succes, au luptat pe baricadele Solidaritatii, s-au certat cu Walesa si si-au branduit partidul cu doua ratuste.

Gemenii Kaczynski s-au nascut pe 18 iunie 1949, in Varsovia. Mama lor a fost lingvist la Academia Poloneza de Stiinte. Tatal, inginer, a facut parte din miscarea de rezistenta contra nazistilor, dind mai departe baietilor ceva din spiritul sau combativ. Gemenii ajung personaje publice la 14 ani, jucindu-i pe fratii Jacek si Palacek in filmul "Cei doi care au furat Luna", regizat de Jan Batory. Filmul a fost promovat puternic de mass-media comuniste din acea vreme. Renumele cistigat in adolescenta nu ii va ajuta atunci cind, peste 20 de ani, cei doi vor ajunge sa fie condamnati pentru activitatea lor anticomunista din cadrul miscarii Solidaritatea.

Actualul presedinte polonez, Lech Kaczynski, este specialist in dreptul muncii si fost profesor la universitatile din Gdansk si Varsovia. Alaturi de fratele sau activeaza in anii ’70 in miscarea anticomunista Comitetul pentru Apararea Muncitorilor. In anii ’80, devine mina dreapta a liderului sindicalist Lech Walesa. In decembrie 1981 este inchis un an pentru participarea la organizarea grevei de la santierele navale din Gdansk. Dupa ce in iarna lui 1990 il sprijina pe Walesa sa vina la putere, se cearta cu noul presedinte, acuzindu-l ca e prea ingaduitor cu stinga politica. "Ar trebui sa fie presedintele nostru, dar el este presedintele altora, al rosilor", spunea cu mihnire Lech in 1991. De cealalta parte, Walesa vorbeste despre spiritul suspicios al fratilor Kaczynski. „Nu-mi plac scenariile lor conspirationiste. Ei te privesc de fiecare data cu banuiala si tes tot timpul intrigi", afirma Walesa, citat de ziarul "The Times".

Dupa ce Lech Kaczynski a cistigat alegerile prezidentiale, prima doamna a Poloniei, Maria Kaczynska, a spus ca noua functie ii vine sotului ei ca o manusa. "Apreciez la el faptul ca este o persoana buna, cumsecade. E de laudat ca ne iubeste si ca este un tata si bunic plin de afectivitate. El era cel ce citea povesti fiicei noastre, iar acum ar dori sa-i spuna basme si nepoatei noastre", povesteste sotia presedintelui, potrivit unui corespondent al televiziunii germane ARD.

In privinta vietii de familie, Jaroslav nu prea are cu ce sa se laude. A ramas burlac, negind zvonurile legate de relatia sa cu ministrul Justitiei, Jolanta Szczypinska. Lipsa unei sotii a fost exploatata de serviciile secrete poloneze, care la inceputul anilor ’90 doreau sa-l scoata "homosexual" pe actualul premier, extrem de incomod pentru politicienii de stinga de atunci.

Planul de incriminare a lui Jaroslav, descoperit anul trecut dupa declasificarea unor dosare secrete, este cu atit mai bizar cu cit este bine cunoscuta atitudinea homofoba a gemenilor polonezi. In timpul mandatului de primar al Varsoviei, Lech Kaczynski interzice marsul gay, pretextind ca organizatorii nu au suficiente documente si motivind ca parada nu ar face decit sa promoveze "stilul de viata" homosexual. Pe de alta parte, in 2005, el accepta organizarea unei contrademonstratii, a unei "Parade a Normalitatii".

Jaroslav a vociferat, si el, cu mai multe ocazii, contra homosexualilor. Dupa ce a fost criticat de UE pentru propunerea sa de a scoate din scoli profesorii gay, prim-ministrul a replicat, conform "International Herald Tribune": "Este limpede ca nu este in interesul nici unei societati sa creasca numarul de homosexuali". Mai mult, la inscaunarea pe postul de prim-ministru in iulie anul trecut, el si-a exprimat ferm nemultumirea fata de liberalizarea moravurilor adusa de UE. "Nu vom accepta sa spunem ca albul este negru. Vom apara casatoria intre barbat si femeie, baza vietii sociale", spunea noul sef al guvernului polonez, citat de "The Times".

La doua luni dupa aceste declaratii, prim-ministrul Jaroslav Kaczynski a surprins din nou cu o conferinta de presa originala. Intr-o zi de simbata, a convocat ziaristii intr-un parc din capitala poloneza, dar nu pentru o declaratie politica, ci pentru a indemna lumea sa hraneasca ratele salbatice. Acestea erau in pericol in urma deschiderii sezonului de vinatoare, anuntat de Alianta Democratica de Stinga. „Noi iubim animalele, inclusiv ratele, si facem un apel la toti sa hraneasca ratele, pentru ca incepe o perioada grea", a spus prim-ministrul, potrivit Reuters. Ulterior, Jaroslav Kaczynski s-a lasat filmat cu doua ratuste galbene care vor deveni mascotele partidului „Lege si Justitie" in perioada alegerilor locale. In acest fel, napastuitele zburatoare ajung sa faca parte din brandul Kaczynski, cuvintul polonez „kaczki" insemnind tocmai „rate".

Politica singelui Fratii Kaczynski au infiintat partidul de dreapta "Lege si Justitie" in 2001, cu putin timp inaintea alegerilor parlamentare, unde miscarea national-conservatoare a obtinut 10% dintre voturi. La alegerile din 2005, Jaroslav Kaczynski anunta ca doreste sa devina prim-ministru, dar mai apoi renunta la aceasta functie, pentru a nu periclita sansele fratelui sau la functia de presedinte al Poloniei. Totusi, in 2006, dupa demisia prim-ministrului Kazimiercz Marcinkiewicz, Jaroslav este numit prim-ministru. Cu aceasta, fratii Kaczynski vor vorbi despre o noua epoca, a "celei de-a patra republici poloneze".

De la prusaci si la nazisti In 2004, Lech Kaczynski, premier al Varsoviei a cerut unei comisii de istorici sa calculeze pierderile materiale provocate in capitala de soldatii germani in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Atunci, mai mult de trei sferturi din oras a fost pus la pamint. Comisia a aproximat distrugerile la peste 30 de miliarde de euro, in valoare actuala. Presa germana a pus acest gest pe seama campaniei electorale pentru presedintie, dar gestul este si un raspuns la planul unor cetateni germani de a reclama posesiile de pe fostul teritoriu prusac, actualmente polonez.

Vot echitabil Ultimele discutii ale cancelarului german Angela Merkel si ale presedintelui francez Nicolas Sarkozy cu fratii Kaczynski n-au reusit sa le schimbe pozitia fata de noul tratat european. Liderii polonezi cer schimbarea sistemului de vot in UE, astfel incit sa fie redusa influenta marilor puteri. Jaroslav Kaczynski a declarat recent ca Polonia merita sa aiba la vot acea pondere de care s-ar fi bucurat daca populatia poloneza n-ar fi fost decimata in al doilea razboi mondial.

Aflati de ce a fost respinsa propunerea de lege a lustratiei a fratilor Kaczynski, pe www.cotidianul.ro/select