Fostii ministri Silvia Ciornei (PC), Georgiu Gingaras (PSD), Alexandru Farcas (PSD), ex-procurorul general Joita Tanase, procurorul Ciprian Nastasiu, precum si fostul sef al TVR Cristian Hadji-Culea se numara printre persoanele care au primit ordin de evacuare a caselor Regiei Autonome Administratia Patrimoniului si Protocolului de Stat (RAAPPS).
Conservatoarea Silvia Ciornei, fost ministru pentru IMM, face obiectul unui dosar de evacuare pentru o conventie de cazare aferenta apartamentului de pe Bulevardul Unirii, datata in martie 2005 si valabila pana in septembrie 2006. La randul sau, Gingaras, fost ministru pentru Tineret si Sport in Guvernul Nastase, asteapta decizia instantei in dosarul de evacuare a locuintei de protocol de pe Bulevardul Unirii, inchiriat in iunie 2001, dar ocupat si dupa parasirea Cabinetului. Tot in timpul guvernarii PSD a primit un apartament, pe strada Racota Nicolae, responsabilul cu Integrarea, Alexandru Farcas. Acesta a inchiriat locuinta de serviciu in iulie 2001 si a uitat sa o elibereze dupa incetarea mandatului.
Lotul "Eminescu"
Lui Cristian Valeriu Hadji-Culea, fost presedinte al Televiziunii Publice, i-a expirat contractul de inchiriere in aprilie 2007 si a fost notificat prin executor judecatoresc sa evacueze apartamentul de pe strada Mihai Eminescu. Tot pe "Eminescu", in apartamente ale RAAPPS, au stat democratul Vasile Nistor, fost secretar de stat, si consilierul parlamentar Mihaela Popescu Nistorescu - ambii cu dosare de evacuare. Joita Tanase, fost procuror general al Romaniei, face si el obiectul unui dosar de evacuare deschis la Judecatoria Sector 1, aflat in pronuntare, pentru un apartament de pe Buleverdul Unirii, inchiriat de la RAAPPS in martie 2001. Procurorul Ciprian Nastasiu, cu o conventie de cazare incheiata in august 2005 pentru un apartament de pe strada Paris, care a expirat in 11 august 2006, face obiectul unui alt dosar aflat pe rolul instantei, din aprilie 2007. Ordin de evacuare au mai primit Liviu Mihail Negara, fost expert pe probleme de protocol in Cancelaria primului-ministru, care primise de la Regie locuinta pe Strada Polona, Constantin Sava, fostul secretar general al Senatului, cu apartament primit pe Bulevardul Unirii. Fostul consilier prezidential Dan Iosif are locuinta de serviciu pe strada Herastrau din octombrie 2004, iar fostul secretar de stat in Ministerul Culturii Dumitru Paslaru - locuinta de serviciu pe strada Nicolae Racota din octombrie 2002. Potrivit reprezentantilor RAAPPS, chiria pentru locuintele de serviciu si de protocol este de un euro/metru patrat.
Fundatia Ioanei Tariceanu renunta
Amintim ca seful Secretariatului General al Guvernului (SGG), Ilie Bolojan, a emis un ordin prin care demnitarii care nu mai au dreptul sa ocupe locuinte de serviciu sau de protocol trebuie sa elibereze imobilele in maximum 60 zile, in caz contrar riscand evacuarea, cu plata unor penalitati la nivelul celei mai mari chirii platite pentru firme. SGG a anuntat ca va reduce numarul locuintelor de serviciu la maximum 180 imobile si numarul locuintelor de protocol la 15-20 de spatii. Ieri, Fundatia "Copii Sanatosi", condusa de sotia premierului, Ioana Popescu Tariceanu, a cerut RAAPPS rezilierea contractului pentru apartamentul din strada Mihai Eminescu, in care se afla sediul organizatiei, masura care va fi aplicata incepand cu 2 iulie. Reprezentantii Fundatiei au precizat, conform Mediafax, ca au solicitat RA-APPS, din 31 mai 2007, rezilierea contractului de locatiune incheiat la 11 februarie 2005 pentru apartamentul in care se afla sediul Fundatiei. (O.B.)