La o saptamina dupa ce HBO a difuzat finalul clanului mafiot din New Jersey, presa a continuat sa scrie despre reactiile pe care le-a produs.

Daca unii l-au gasit perfect, iar pe altii i-a infuriat serios, pe cei mai multi dintre fani i-a derutat. Episodul 86 din ,,Clanul Soprano’’, cel care a pus capat serialului difuzat de HBO, a continuat sa fie subiectul sectiunii tv a ziarelor americane si britanice, citeva zile dupa ce a fost transmis. Era rindul actorilor, scenaristilor si producatorilor sa isi spuna parerea despre propriul sfirsit televizat. Iar raspunsurile lor au aratat ca telespectatorii nu au fost singurii confuzi in aceasta privinta.

„Nu am idee ce se intimpla acum cu Tony", a declarat pentru „Daily News" James Gandolfini, actorul care l-a interpretat opt ani pe mafiotul cu probleme psihice. „Ar trebui sa il intrebati pe David Chase (n.r. - creatorul serialului). Minti mai destepte decit a mea stiu sa raspunda la intrebarea asta. Mie mi s-a parut un final excelent. Voi decideti daca a fost asa." „Un sfirsit conventional ar fi fost pur si simplu o frauda. Viata nu are finisuri mici si strimte", crede si colegul lui de platou Steven Van Zandt, care l-a interpretat pe Silvio.

„Nu am chef sa ma explic, sa ma apar, sa reinterpretez sau sa adaug ce a fost acolo. Oamenii au impresia ca iti bati joc de ei cind tu incerci sa ii distrezi doar. Cine e interesat sa se uite are totul acolo", a spus David Chase, producatorul si scenaristul serialului. Fanii asteptau de la el un indiciu despre ce s-a intimplat, de fapt, in ultimul episod. Creatorul Sopranilor a plecat in Franta chiar inainte de a se difuza sfirsitul serialului, tocmai pentru a evita dezbaterile de acest gen. El a acordat totusi un interviu publicatiei „The Star-Ledger of Newark" in care se explica.

Probleme au existat si cu muzica aleasa pentru finalul seriei, povesteste Chase: „I-am intrebat la filmari: ce spuneti despre «Don’t Stop Believin»?, iar ei au raspuns: «Dumnezeule, nu!». I-am convins sa asculte macar o data si apoi, incetul cu incetul, au fost de acord". Despre posibilitatea unui film, producatorul spune ca nu s-a gindit serios. „Ar putea sa imi vina vreo idee din asta, sa spun: «Uau, asta ar face un film misto», dar ma indoiesc".

Ceea ce i-a suparat atit de tare pe fanii serialului a fost intreruperea „prea brusca" a povestii: Tony Soprano a ramas in viata, si-a continuat „afacerile" si casnicia cu probleme, s-a luptat mai departe cu dezamagirile copiilor. Continua sa se duca la terapie, dar la psihologul fiului sau, dupa ce confidenta lui, Melfi, a clacat in penultimul episod. Ultima scena, o cina in familia Soprano, aglomereaza suspansul celor 86 de episoade cu impuscaturi si cadavre si se termina, simplu, prin intunecarea ecranului.

11,9 milioane de telespectatori au urmarit ultima ora din povestea Sopranilor. Serialul a fost depasit la rating doar de premiera show-ului „America’s Got Talent" de pe NBC, privita de peste 13 milioane de americani. „Un program emis printr-un canal de cablu, care ajunge la maximum 30 de milioane de familii, a invins la audienta televiziuni precum ABC, CBS si Fox, prezente in peste 111 milioane de case", au scris cei de la Associated Press.

Naufragiatii promit sa nu faca la fel La trei zile dupa finalul ,,Clanului Soprano’’, cei doi producatori ai serialului „Naufragiatii", produs de ABC, Carlton Cuse si Damon Lindelof, au declarat presei americane ca hitul Lost nu se va termina la fel de ambiguu. Ei au marturisit ca si-au facut deja un plan pentru ultimele trei sezoane din „Naufragiatii", intr-o minitabara de creatie: serialul se va termina in 2010, dupa 48 de episoade a cite o ora. „Nu cred ca exista vreun sfirsit care ar putea satisface pe toata lumea. Speranta noastra e ca ultimul episod va trage o concluzie logica asupra acestei povesti", a mai spus Cuse.

Vindut si pe DVD Primul sezon complet din „Clanul Soprano" a ramas pe lista Amazon, a celor mai bine vindute 100 de DVD-uri, chiar daca a fost lansat acum sapte ani.

Urmariti pe www.cotidianul.ro/select citeva alternative pentru finalul clanului mafiot