Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) va fi obligat sa aprobe Planul Urbanistic Zonal (PUZ) solicitat de Costica Constanda pentru parcul Bordei, conform deciziei definitive si irevocabile pronuntate ieri de instanta. In septembrie 2003,
Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) va fi obligat sa aprobe Planul Urbanistic Zonal (PUZ) solicitat de Costica Constanda pentru parcul Bordei, conform deciziei definitive si irevocabile pronuntate ieri de instanta. In septembrie 2003, omul de afaceri Costica Constanda a intrat in posesia unui teren de 3,3 hectare din parcul Bordei.
El a obtinut dreptul de a construi in parc hoteluri si birouri, potrivit proiectului de urbanism depus la Primarie, care insa a fost respins de municipalitate. Potrivit legii, Constanda nu poate sa construiasca pe o suprafata mai mare de 15% din actuala intindere a parcului, iar cladirile nu pot sa aiba o inaltime mai mare de parter plus doua etaje. Cu toate acestea, conform unei sentinte a Tribunalului Bucuresti,
Constanda a obtinut dreptul de a construi pe o treime din suprafata parcului un ansamblu de imobile de tip parter plus patru etaje. Costica Constanda a obtinut acest teren la schimb cu doua terenuri din Satul Francez, pentru care a cumparat de la fostii proprietari dreptul litigios si a castigat in instanta procesele de retrocedare. In schimbul suprafetelor din Satul Francez, el a primit terenul din parcul Bordei. Comisia de aplicare a Legii 10/2001 a decis ca suprafata de teren retrocedata lui Constanda in parcul Bordei sa fie mai mare decat cea revendicata din Satul Francez, pe motiv ca in parc nu exista utilitatile de pe terenul din Satul Francez. Planul urbanistic general al Bucurestiului nu prevede ca pe terenul situat intre str. Turgheniev si bd. Aviatorilor 110-112 (proprietatea lui Constanda) sa se construiasca pe o suprafata mai mare de 15%.
Costica Constanda solicita municipalitatii modificarea planului general printr-un plan urbanistic zonal, care sa-i permita extinderea unor constructii pe o suprafata de 30%, dar cu o inaltime mai mica decat cea initiala. Propunerea lui Constanda nu este acceptata de primarul general Adriean Videanu si nici de arhitectul-sef al Primariei Capitalei, Adrian Bolt, deoarece se incalca legislatia privind protectia spatiilor verzi. Terenul din Parcul Bordei apartine zonei V4, care impune spatii pentru protectia cursurilor de apa. Prin sentinta 1745 din 2005 Tribunalul Bucuresti a admis actiunea formulata de Constanda prin care obliga municipalitatea sa aprobe o documentatie de urbanism pentru terenul sau. (M.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.