Sa fii figurant in Romania nu e o mare afacere. Esti platit prost si trebuie sa-ti inghiti nemultumirile. Daca insa iti doresti o viata boema, figuratia e o alegere potrivita. La sfirsitul lui mai, in studiourile Castel Film s-au incheiat filmarile la "Adam Resurrected", o pelicula cu pretentie la Oscar. Au filmat in lagarul construit la Snagov celebrii Jeff Goldblum (foto)("Jurassic Park", "Independence Day") si Willem Dafoe ("Ultima tentatie a lui Isus", seria "Spider-Man"). "Din ce stiu, Goldblum il interpreteaza pe Adam, un comic evreu, echivalentul lui Tanase in Germania. Ajunge in lagar, unde e despartit de sotie si copii. Acolo se imprieteneste cu un evreu bogat care ii lasa ca mostenire toata averea. Dupa ce scapa din lagar, Adam va cheltui toti acesti bani pentru a-si gasi familia. Comandantul lagarului e jucat de Dafoe", ne-a povestit unul dintre figuranti. Tot in studiourile Castel Film a filmat anul asta Kiefer Sutherland, in productia „Mirrors", dar si Jennifer Tilly („Seed of Chucky"), in pelicula „Made in Romania". Liniste n-a fost nici la MediaPro Pictures. „Aici s-a turnat o poveste fantastica despre un copil care calatoreste in timp, in Anglia." Figurantii reusesc rareori sa schimbe doua vorbe cu starurile, in pauzele de filmare. „Nu se fraternizeaza la modul asta. Din ce stiu, cel mai fitos a fost Wesley Snipes, de care nu te puteai apropia, dar nici Seagal nu era receptiv..."

Figurantii cu vechi state de plata se feresc sa vorbeasca despre munca lor ca sa nu fie acuzati ca „dau din casa" si, ulterior, cind apar joburi noi, sa fie omisi intentionat de oamenii de la casting. De aceea, nu le vom da numele reale celor care au acceptat sa ne povesteasca despre meseria lor.

Ca sa faci o figuratie simpla pentru o productie internationala primesti 30 de lei. Iar de banii astia stai la dispozitia regizorului 12 ore. „Figuratia simpla inseamna sa fii un simplu om in multime. Primesti pentru asta si doua sandvisuri, apa, cafea si ceai. Pentru figuratie speciala, adica sa apari in prim-plan, onorariul porneste de la 40 de lei si ajunge la 50 de euro. Ai si o masa calda, de fapt, ce maninca echipa maninci si tu. Pe noi ne cam jecmanesc, pentru ca se amesteca frecvent cu buna stiinta figuratia speciala cu rolurile episodice. Adica ni se spune ca vom face figuratie speciala cind de fapt avem un rol episodic, dar pe banii de speciala", spune F.S.

Un for care sa le apere drepturile nu exista. „Am incercat sa ne facem un sindicat, dar am ajuns la concluzia ca nu ne ajuta la nimic. Daca intri in sindicat, nu te vor mai chema. In plus, n-are nimeni interesul sa dea o lege in ce priveste figuratia sau filmul, in general. Asta pentru ca din film se cistiga foarte multi bani. Putini insa ajung la cei care joaca efectiv. Agentia de casting ia, in general, peste jumatate din gajul ce ni s-ar cuveni. Uneori, apar revolte, dar nu rezolva nimic si se sting repede. Ca sa va faceti o idee, un figurant ia in Germania, pentru o figuratie simpla, 100 de euro, iar in SUA, 100 de dolari", completeaza B.D. Un regim preferential il au doar etniile. „Chinezii, africanii primesc dublu decit noi pentru o figuratie speciala, adica 100 de euro sau de dolari pe zi."

„MediaPro plateste foarte prost de la o vreme. Pentru serialul in care apare Oana Pellea (n.n. - „Cu un pas inainte"), figuratia simpla e 20 de lei. Exista si agentii care ofera gajuri foarte mici pentru o figuratie la emisiuni. Iti dau 10 lei pentru o emisiune si vii si cu mincare de-acasa. Se gasesc destui disperati care sa mearga chiar si pe banii astia. Dar sint si agentii OK", completeaza B.D.

La reclame merge mai binisor. Pentru citeva ore de filmare, un figurant isi rotunjeste bugetul cu 100 de euro. „Un actor ia de zece ori mai mult. De multe ori, te pun sa le cesionezi dreptul de imagine. Nu mi se pare normal la banii care ti se ofera. Pe linga asta, singuri trebuie sa ne platim asigurarile de sanatate." Dar daca ai norocul sa „prinzi" o reclama speciala, iti poti baga in buzunar chiar 400 de euro.

Au existat si „contracte bune". Cind Zefirelli a filmat in Romania pentru „Callas Forever", le-a oferit figurantilor cite 20 de dolari pentru o figuratie simpla, plus o masa calda pe zi. „Erau niste bani, totusi, in 2001. A preferat sa plateasca el, renuntind la serviciile agentiilor de casting. Si Coppola a platit din buzunar, la «Tinerete fara tinerete». Acum filmeaza prin Argentina. Am auzit ca nu i-a lasat un gust prea dulce vizita de lucru in Romania..."

Cu toate astea, cei doi interlocutori considera ca se poate trai din figuratie. Mai ales daca iti doresti o viata mai boema, fara un program fix. „Figuratia e societatea romaneasca in miniatura", continua F.S. „Cuprinde oameni «de la mapa la sapa», cum s-ar zice. Am intilnit printre figuranti si instalatori, si electricieni, dar si avocati, si profesori, si chiar un antrenor de fotbal. Si un medic, dar ala venea sa agate gagici. Uneori, cind isi gasesc un serviciu fix, figurantii renunta la meseria asta. Insa cei mai multi se reintorc. E ca un microb...".

In timpii morti, care sint destui, figurantii socializeaza. Prietenii nu se leaga decit rareori, la moda e amicitia. Invidie? „Cu carul, mai mult poate decit in alte domenii." Printre ei sint destui care nu mai asteapta telefonul reprezentantului agentiei de casting. „Se duc ei, se baga in seama. In ultimul timp, agentiile au cam pus pe liber batrinii. Daca e sa ma intrebati, batrinii si pustii strica piata. Ei se duc pe bani foarte putini."

Profesorul lui Di Caprio, la Bucuresti Eugen Buica, fondatorul unei scoli de actorie la Hollywood, ale carui cursuri au fost frecventate de Leonardo Di Caprio si Sacha Baron Cohen, va sustine la Bucuresti doua workshop-uri de actorie. Programul e organizat de Fundatia Teatrul fara Frontiere intre 23 iulie si 3 august.

Despre biografia si filmografia lui Jeff Goldblum, pe www.cotidianul.ro/select